Voormalig stamcafé van Firmin Vandeput in Vrolingen gaat niet opnieuw open

Vrolingen, in Wellen, verliest het enige café dat er sinds mensenheugenis is. Zaakvoerder Xavier Bleus ziet het niet zitten zijn zaak "Bij Xa4" opnieuw te openen. Vorig jaar waren er al twijfels over een mogelijke heropening na corona. Maar nu is de beslissing definitief. Het voormalige stamcafé van fruitteler Firmin Vandeput, alias Armand Schreurs, gaat dus voorlopig niet opnieuw open. 

Café "Bij Xa4", het voormalige "Bij Marie-Louise", was in de jaren '90 een populair café waar fruittelers uit de hele omgeving kind aan huis waren. Ook Firmin Vandeput, de zogenaamde fruitteler uit Vrolingen, die iedere woensdagmiddag zijn babbeltje had bij Radio 2 Limburg en later in Ochtendkuren met Somers en Verschueren, was er jarenlang kind aan huis. 

"Omdat het het enige café in Vrolingen was, was dat voor mij de ideale plaats om boer Firmin Vandeput te situeren", vertelt Armand Schreurs. "Iedereen in Zuid-Limburg kende het café en kon het zich meteen voor de geest halen als ik erover vertelde. Marie-Louise, die er meer dan 40 jaar achter de tapkraan stond, werd zowat een bekende Vlaming doordat ik het vaak over haar had op de radio. We hebben in het café ook twee keer een optreden gedaan met publiek. Er kwam toen 1.500 man en er was maar één agent om dat in goede banen te leiden. We hebben dat destijds compleet onderschat", lacht Armand Schreurs. 

Nu het café in Vrolingen niet opnieuw opengaat, mocht Firmin er woensdag nog eens over vertellen bij Radio 2 Limburg. "Joa, 't gaat goed met mij", vertelde hij aan presentator Mathijs Bijnens. "Ik ben nu veel in mijn buitenverblijf want de verkoop van appelen en peren is goed geweest. Ik heb nu een tweede verblijf, samen met mijn vrouw Irma, ... in Peer."

Wendy is nu coiffeuse in Sint-Truiden en is al gevaccineerd, ge hebt het misschien in de krant gelezen?

Firmin Vandeput

Ge hebt het misschien in de krant gelezen vandaag", gaat Firmin Vandeput verder. "Mijn dochter is nu coiffeuse in Sint-Truiden en heeft hare mond voorbijgepraat. Ik zei nog tegen haar dat ze hare mond moest houden maar ja, ze was zo blij dat ze gevaccineerd is. Het kind kon niet zwijgen he."

(op de foto: Xavier Bleus, Marie-Louise, Firmin Vandeput, Wendy Bex)

"Mijne buurman de groene Hendrickx is echt nen dikke nek geworden, nu zijn partij in de regering zit", gaat Firmin Vandeput verder. "En maar zagen ... hij heeft het er dertig jaar niet over gehad maar nu is het iedere dag over dat stikstof. Ge begrijpt dat ik nu met Irma veel in Peer zit. Dan hoef ik zijn groen gezicht niet te zien."

Ik ga niet op een terras zitten zaterdag maar ik ga meteen liggen op café, we gaan ons volgieten

Firmin Vandeput

"'t Is triestig", zegt Vandeput, "nu kan ik zaterdag niet eens meer naar mijn stamcafé, nu de terrassen eindelijk weer opengaan. Maar op café gaan, gaan we zeker doen. Ik ga meteen liggen en blijf tot sluitingstijd en we gaan ons volgieten. Volgieten zeg ik u. Zijt daar maar zeker van!"

"Ben ik nu op de radio", vraagt Firmin nog aan Mathijs Bijnens. En dan roept hij naar de keuken: "Irma, zet die radio eens op want ik ben nu op de radio! Irma, zet die radio op. Bedankt he Mathijs!" En weg is hij. 

Meest gelezen