Wedstrijd Waasland-Beveren zaterdag dan toch geen testevent en dus zonder publiek

De barragewedstrijd van Waasland-Beveren tegen RFC Seraing wordt geen testevent en dus mag er geen publiek aanwezig zijn in de tribunes. De club had gehoopt dat de wedstrijd die beslist over 1A of 1B toch voor 500 toeschouwers zou mogen gespeeld worden, maar de Pro League geeft geen groen licht.

Waasland-Beveren mag zaterdag geen supporters toelaten tijdens de wedstrijd om het behoud in de hoogste voetbalklasse. De ploeg had zich ingeschreven voor een testexperiment met 500 supporters. De club zorgde voor alle veiligheidsvoorzieningen. Waasland-Beveren kreeg ook toestemming van  de gemeente, de virologen en initieel ook van de Pro League, maar die gaf uiteindelijk geen groen licht voor het testevent. 

Operationeel manager Bart Foubert van Waasland-Beveren: "Het is uiteindelijk de Pro League die ons heeft laten weten dat het niet kon doorgaan. Het zou oneerlijke concurrentie betekenen tegen Seraing. De barragewedstrijd om 1A of 1B wordt gespeeld met een heen- en terugwedstrijd. We hadden al uit gespeeld in Seraing en zaterdag komt Seraing dan naar Waasland-Beveren. Het zou oneerlijke concurrentie zijn om bij ons wel 500 supporters toe te laten en in Seraing niet. Daar hebben we natuurlijk wel begrip voor".

Jammer voor al het voorbereidend werk

Hoewel de club de redenering van de Pro League begrijpt, blijft het wel jammer van het vele werk dat de club in de voorbereiding van het testevent heeft gestopt. De Pro League heeft nog maar sinds vorige week het algemeen kader bekend gemaakt waarbinnen testevents mogelijk zijn. Waasland-Beveren had dan ook maar enkele dagen de tijd om alles voor te bereiden en is dag en nacht in de weer geweest. 

Bart Foubert: "Allereerst dat kader goed bekijken en zien aan welke voorwaarden we allemaal moesten voldoen. Een van die voorwaarden was dat iedereen voor het begin van de wedstrijd moest getest worden en vier dagen later nog eens. Dat vraagt heel wat organisatie. Elke ingang moet opgesplitst worden. We moeten in groepen van 30 testen. Als we dan 500 mensen moeten testen, dan moeten we beginnen rekenen hoeveel mensen we kunnen testen per uur. Je kan de mensen moeilijk vragen om al om tien uur 's morgens aanwezig te zijn om de match van kwart voor 9 's avonds te kunnen beleven".

Bij behoud zal viering moeten worden uitgesteld

De club en de gemeente vragen nu wel met aandrang om zaterdag niet naar het stadion af te zakken. Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V): "Ik doe een beroep op iedereen om de regels te volgen. Het stadion zal hermetisch afgesloten zijn. We kunnen geen publiek toelaten, het mag nu eenmaal niet. We moeten dat respecteren en nog wat geduld uitoefenen." De burgemeester hoopt dat de club zich kan verzekeren van behoud in de hoogste klasse, maar ook vieren zal uitgesteld moeten worden. "We roepen iedereen op om de wedstrijd thuis te volgen, want die wordt integraal uitgezonden, en als er redenen zouden zijn om te vieren dan zal er via streaming vanuit de club een feestje worden opgezet. Maar een echte viering zal moeten worden uitgesteld".

kasto80

Meest gelezen