ROBIN UTRECHT

Straathoekwerkers moeten Limburgse dak- en thuislozen overtuigen van nut coronavaccin

Samen met de brede bevolking zijn binnenkort ook dak-en thuislozen aan de beurt voor een coronavaccin. Omdat het moeilijk is om die doelgroep te bereiken worden ook straathoekwerkers ingezet. Twee eerstelijnszones zetten mobiele vaccinatieteams in om de dak- en thuislozen in te enten.

Op dit moment worden 65-plussers nog gevaccineerd, en binnenkort ook de risicopatiënten. Daarna is het de beurt aan "de brede bevolking". In die groep zitten ook de meest kwetsbaren van de samenleving, zoals dak -en thuislozen. Uit een rondvraag van Radio 2 Limburg blijkt dat de eerstelijnszones daar zelf voor een goede aanpak moeten zorgen, en dat ook allemaal een beetje anders aanpakken. In Limburg zijn er volgens de laatste tellingen zo'n 1.200 dak- en thuislozen. 

Bij eerstelijnszone Herkenrode, waarin onder andere het Hasseltse vaccinatiecentrum ligt, is het nog niet duidelijk hoe ze de bewuste doelgroep net gevaccineerd zullen krijgen. De zone wacht hiervoor op een beslissing van de stad Hasselt en de andere betrokken gemeenten. "De uitdaging is om al die mensen voor onze zone in kaart te brengen", legt Robbie Scaut van de eerstelijnszone uit. "In Limburg zijn er veel zogenaamde 'sofaslapers', mensen die wel thuisloos zijn, maar niet op straat leven en regelmatig van verblijfplaats wisselen. Ze hebben geen adres op hun eigen naam en vaak zijn contactgegevens moeilijk te vinden."

Er zijn mensen die zich in de steek gelaten voelen door de maatschappij, waardoor ze zich niet willen engageren voor een vaccin.

Steve Roten, straathoekwerker

In de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg zijn de dak- en thuislozen die binnenkort gevaccineerd mogen worden al opgelijst. Dat is samenwerking met de plaatselijke OCMW's gebeurd. Eind mei of ten laatste begin juni komt er een moment om al die mensen te vaccineren, in het vaccinatiecentrum van Bilzen of Tongeren. "Gelukkig ligt het aantal dak -en thuislozen in die regio relatief laag, dus we kunnen snel aan de slag", getuigt voorzitter Luc Hendrix. In de zones West-Limburg en MidWestLim gaan ze dan weer werken met mobiele teams die náár de mensen toe gaan. Nu zijn die teams nog bezig met vaccineren van de minder mobiele mensen die een vaccin willen. De twee eerstelijnszones gaan bekijken of ze in elke gemeente apart één moment kunnen organiseren om de dak - en thuislozen ter plaatse te kunnen vaccineren. 

Ook in de eerstelijnszone Noord-Limburg, met centra in Lommel en Peer, zijn ze al volop de praktische kant aan het bekijken. Op dit moment zijn medewerkers van de vaccinatiecentra, zogenaamde populatiemanagers, nu al 'op zoek' naar de doelgroep. "Het is nu nog onduidelijk over hoeveel mensen het net gaat", vertelt Maarten Mulkers van de eerstelijnszone. "We doen daarom beroep op de diensten Welzijn van de gemeenten en de straathoekwerkers, die nu al hun voelsprieten op het terrein kunnen uitsteken. Zij kunnen de mensen al contacteren en ook overtuigen om voor een vaccinatie te gaan."

Iedereen ook echt overtuigen blijkt een van de grote uitdagingen. "Dat klopt", bevestigt Steve Roten, straathoekwerker en coördinator voor vrijwilligers in heel Limburg, "maar zoals bij alle delicate onderwerpen gaan we dialoog aan met de mensen. Heel wat dak -en thuislozen hebben bepaalde wijken of plekken waar ze vaak samenkomen, en op die plek bespreken wij de vaccinaties ook met hen", vertelt de straathoekwerker. "Het is belangrijk om op maat van de persoon te werken. Je krijgt ze niet allemaal zo ver om zich op eigen houtje in te schrijven en naar het vaccinatiecentrum te gaan. Soms schakelen we de familie om daarin bij te staan, maar in Maasmechelen overwegen ze bijvoorbeeld ook busjes te gebruiken. Die kunnen de mensen dan gaan ophalen in de gekende wijken en ze naar het vaccinatiecentrum brengen."

De reacties op die vaccinatie zijn volgens Roten verdeeld. "Sommigen kunnen we gemakkelijk overtuigen met de juiste informatie, want die krijgen ze niet via de traditionele kanalen, maar bij anderen gaat het moeilijker. Zo zijn er mensen die zich in de steek gelaten voelen door de maatschappij, waardoor ze zich niet willen engageren. Het blijft dus belangrijk om met die mensen in dialoog te gaan", besluit de straathoekwerker. 

Meest gelezen