1 miljoen vastgestelde coronabesmettingen in België, biostatisticus Molenberghs: "Maar in realiteit ongeveer 3 miljoen"

In ons land zijn er nu ruim 1 miljoen vastgestelde coronabesmettingen geteld. Maar in de realiteit ligt het aantal Belgen dat besmet is geweest veel hoger. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs zouden het er zo'n 3 miljoen zijn. 

Herbeluister het gesprek met Geert Molenberghs in "De ochtend" en/of lees daaronder verder:

Er zijn officieel meer dan 1 miljoen bevestigde coronabesmettingen vastgesteld in ons land. Volgens de officiële tellingen van Sciensano zijn het er nu 1.003.746. Maar het werkelijke aantal ligt dus veel hoger. 

"Inschattingen geven aan dat we ongeveer op 3 miljoen gevallen zitten, bevestigd en niet-bevestigd samen, da's 3 keer zoveel als het aantal bevestigde gevallen", zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt - KU Leuven).  "Er zijn heel veel mensen die asymptomatisch zijn, die niet weten dat ze COVID-19 doormaken. We kunnen zelfs niet spreken van ziek, maar wel besmet, zeker in de eerste golf (in maart-april 2020) was de testcapaciteit heel beperkt en werd er zelfs met symptomen vaak niet getest."

Cijfers blijven dalen

Intussen blijft het aantal vastgestelde besmettingen per dag dalen. Er worden ook minder mensen opgenomen in het ziekenhuis, het zijn er nu gemiddeld 180 per dag.  Er sterven gemiddeld 37 mensen aan de gevolgen van het virus. 

"Het gaat de goede kant op in de ziekenhuizen, we zien dat duidelijk in de groep die al het langst gevaccineerd is,  de bewoners van de woonzorgcentra, de hospitalisatie en mortaliteit is bijzonder gedaald bij hen", legt Molenberghs uit. "En we zien dat ook bij het personeel van de zorg. In het aantal ziekenhuisopnames en de opnames op intensieve zorg gaan we dat het snelste zien in de komende periode. De druk is aan het afnemen, het aantal mensen dat intensieve zorg ligt, zien we dalen, maar het blijft toch nog even hoog. In de groep van -65-jarigen zijn er nog heel wat hospitalisaties, vandaar nog die roep om voorzichtigheid, maar de daling is ingezet." 

Vaccinaties plus dalende cijfers sleutel tot vrijheid

Volgens Molenberghs zou de combinatie van een vaccinatiestrategie die op tempo is en het naleven van de maatregelen ervoor moeten zorgen dat het aantal coronapatiënten op intensieve zorg rond eind mei, begin juni onder de 500 zou kunnen dalen. Richting zomer zouden er dan meer versoepelingen kunnen komen.

"Dat hopen we inderdaad. Als de vaccinatie bij ons, maar graag ook in de omliggende landen verdergaat en we zien de cijfers dalen, dan is er natuurlijk veel meer mogelijk. In Israël, waar al heel veel gevaccineerd is, zien we dat het aantal gevallen per 100.000 op 2 weken echt spectaculair gedaald is. Dat ligt onder de 20, wij zitten nog rond de 400. Het is niet verdwenen, het circuleert nog, maar de vaccinatiecampagne gaat nog voort en men plukt daar de vruchten van. En in het Verenigd Koninkrijk zien we gelijkaardige cijfers." 

Meest gelezen