Videospeler inladen...

AB InBev-topman Carlos - "de machine"- Brito stopt: zo creëerde hij de grootste bierbrouwer ter wereld

De Braziliaan Carlos Brito (61) geeft op 1 juni zijn laatste rondje als CEO van bierbrouwer AB InBev. Ruim 15 jaar stond hij er aan het hoofd en onder zijn leiding werd AB Inbev het grootste bierbedrijf ter wereld. Hoe klom Brito naar de top van de multinational? En wat heeft hij uiteindelijk betekend voor het bedrijf?

Op 1 juni is het zover, dan schuift de Braziliaan Carlos Brito na ruim 15 jaar zijn CEO-stoel bij biergigant AB Inbev door naar zijn landgenoot Michel Doukeris. Verrassend is dat geenszins: al sinds september vorig jaar zocht AB Inbev naar een opvolger voor Brito en al in maart werd stilaan duidelijk dat Doukeris de gedoodverfde opvolger was. 

In die 15 jaar groeit het vroegere Interbrew uit Leuven uit tot het leidende bierbedrijf van deze planeet. Brito rolt de brouwerij in 2004 binnen na de spraakmakende fusie tussen Interbrew en het Braziliaanse Ambev. Interbrew was via overnames in Centraal-Europa, het Canadese Labatt, en de Britse brouwerijen Whitbread en Bass groot geworden, terwijl Ambev erg sterk stond in Brazilië. Het fusiebedrijf wordt Inbev gedoopt.

Brito, een ambitieuze Braziliaan die gestudeerd heeft aan de prestigieuze Stanford-universiteit, had bij Ambev indruk gemaakt als manager. Binnen het nieuwe bedrijf mag hij de op dat moment wat meer kwakkelende Noord-Amerikaanse divisie leiden. Het is een kolfje naar zijn hand: de Braziliaan maakt er naam als een koele, emotieloze manager - "la Máquina", de machine, is zijn bijnaam - die hamert op keihard werken, presteren en kosten beheersen.

Kosten besparen

Amper een jaar na de fusie wordt hij naar voren geschoven om als CEO schoon schip te maken binnen het hele bedrijf. Want ook bij het vroegere Interbrew is volgens de Braziliaanse helft van het bedrijf het rendement te laag. Brito doet ook daar wat van hem verwacht wordt, steevast omringd door zijn eigen Braziliaanse kliek: de prestatiegerichte bedrijfscultuur aanscherpen, besparen en de winst opdrijven. 

(Lees verder onder de foto)

Carlos Brito.

Die stijl is ook steevast een van de grootste punten van kritiek die Brito moet slikken: de resultaten en kostenbeheersing lijken altijd voorrang te krijgen op de liefde voor het brouwersvak, de smaak en de lokale biercultuur.

Maar puur bedrijfsmatig lijkt het te werken. In 2008, aan de vooravond van de financiële crisis, rondt hij zijn grootste huzarenstukje af: de overname van de nummer 1 in Amerika, Anheuser-Busch, voor maar liefst 52 miljard dollar. AB InBev, het grootste bierbedrijf ter wereld, is geboren. En jawel, ook daar hanteert Brito dezelfde strategie: snijden in de kosten. De aandeelhouders zien het graag gebeuren, want de winst gaat fors de hoogte in.

Schulden

Pas vanaf 2016 begint het tij te keren. AB InBev koopt ook de nummer twee in de bierwereld, SAB Miller, voor het enorme prijskaartje van 92 miljard dollar. De bierreus steekt zich ervoor diep in de schulden. Maar bij SAB Miller, zelf al het resultaat van een fusie, valt er wat moeilijker in de kosten te hakken, zoals Brito zo graag doet. En intussen wordt er aan de wereldwijde bierverkoop geknabbeld door jonge, snelgroeiende brouwerijtjes en door andere hippere drankjes.

De hoogconjunctuur bij AB InBev lijkt daarmee (even?) achter de rug. De schuldenlast na de overname daalt een hele tijd te traag en het aandeel heeft in de voorbije 5 jaar heel wat van zijn waarde verloren. 

 Sommigen hadden wellicht gehoopt op een tijdperk met een iets beperktere Braziliaanse dominantie in het management

Tijd voor iets nieuws, zo lijkt het bestuur nu te redeneren. Al is het met de aanstelling van Michel Doukeris (47), opnieuw een Braziliaan, volgens observatoren de vraag of die vernieuwing er kan komen. Sommigen hadden wellicht gehoopt op een tijdperk met een iets beperktere Braziliaanse dominantie in het management.

(Lees verder onder de foto)

Brito en zijn opvolger Doukeris.

Doukeris zelf kan in elk geval mooie adelbrieven voorleggen. Hij leidde de voorbije jaren de Amerikaanse poot van AB InBev en wist die zelfs weer te doen groeien. Ook in Azië wist hij tussen 2009 en 2016 de AB InBev-bieren op de kaart te zetten. Afwachten of hij aan de top van de multinational het Brito-tijdperk kan doen vergeten.

En Brito zelf? Die vertrekt op de valreep met verrassend sterke kwartaalresultaten. AB InBev verwacht in 2021 zelfs een groei van de bedrijfswinst voor taksen en afschrijvingen (ebitda) tussen de 8 en 12 procent: voor veel beleggers een onverhoopte opsteker.

"Terzake" had in 2014 een exclusief gesprek met Carlos Brito. Bekijk het hieronder: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen