Archeologen vinden bom uit Tweede Wereldoorlog op Hasseltse bouwwerf, 300 omwonenden tijdlang geëvacueerd

In Hasselt zijn een tijdlang 300 mensen geëvacueerd geweest nadat op een bouwwerf een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden. Ontmijningsdienst DOVO kon de bom om iets voor 22:00 uur ontmantelen. 

"Het gaat om een grote Britse bom, van ongeveer 500 kilogram, uit de Tweede Wereldoorlog", zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). Er werd voor de veiligheid van de buurtbewoners een perimeter van 250 meter ingesteld, en er werden 300 mensen geëvacueerd. Zij werden opgevangen in de sporthal en in het cultureel centrum. Daarnaast werd er ook een BE-alert uitgestuurd, om alle mensen in de buurt te waarschuwen. Om iets voor 22:00 volgde er dan opnieuw een BE-alert, om te zeggen dat bom ontmanteld was, dat alles veilig was verlopen en dat de buurtbewoners opnieuw naar huis konden gaan.

Bommenkraters

Het terrein waar de bom gevonden werd, ligt in de buurt van Tommelen, het natuurgebied dat grenst aan het rangeerstation en de grote ring rond Hasselt. Het staat bekend voor de bommenkraters, ontstaan door Amerikaanse bombardementen op het Hasseltse station in 1944. De buurtbewoners keken dan ook niet meteen op van de vondst. "Iedereen weet dat het hier 'het bommenkoët' genoemd wordt door alle kraters", zegt een buurtwoonster. "Ik ben eigenlijk totaal niet bang geweest, ik had er alle vertrouwen in dat de hulpdiensten hun werk goed zouden doen."

Meest gelezen