Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Braziliaans protest in Brussel: "Bolsonaro is schuldig aan genocide, hij gebruikt pandemie als biologisch wapen"

Brazilianen die in België wonen hebben geprotesteerd bij de Braziliaanse ambassade in Brussel tegen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die ze beschuldigen van genocide. Brazilië telt nu al ruim 414.000 coronadoden en volgens wetenschappers was zowat de helft van die sterfgevallen te voorkomen. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar hoe Bolsonaro de coronapandemie aanpakt in zijn land. De ontsporing van corona in Brazilië bedreigt ook de wereldgezondheid.

Door de coronabeperkingen waren ze maar met een 40-tal, Brazilianen die in België studeren en werken en enkele sympathisanten, die het hoog tijd vonden om alarm te slaan tegen "het genocidaire beleid van de regering Bolsonaro" (#ForaBolsonaroGenocida).

Met een aantal verenigingen en ngo's overhandigden ze een manifest aan de Braziliaanse ambassadeur in Brussel: "De president van de republiek voert systematisch een moorddadig beleid, dat al méér dan 414.000 mensenlevens gekost heeft (...) de regering-Bolsonaro ontkent de ernst van de pandemie, stimuleert grote samenscholingen van mensen en geeft zo alle kansen aan de verspreiding van het virus in Brazilië. Nieuwe varianten zijn veel agressiever en besmettelijker en daardoor extra gevaarlijk, niet alleen voor Brazilië en de regio, maar voor de wereldgezondheid."

Met 95 coronavarianten is Brazilië een biologisch Fukushima, een tikkende tijdbom die niet alleen Brazilië maar heel de wereld bedreigt

Luc Vankrunkelsven, ngo Wervel

“Bolsonaro laat het virus z'n gang gaan en werkt elke vorm van coronabeperkingen tegen, waardoor het virus zich alsmaar kan vermenigvuldigen en muteren. Er zijn nu al 95 varianten in Brazilië waarvan er één heel gevaarlijke die nu ook in België opduikt en jonge mensen begint te raken. Brazilië is eigenlijk een biologisch Fukushima, een tikkende tijdbom, die niet alleen Brazilië, maar heel de wereld bedreigt", zegt Brazilië-kenner Luc Vankrunkelsven van de ngo Wervel.

"Het doet pijn om zoveel mensen te zien sterven in mijn thuisland", zegt Sofía Xavier Santos, VUB-studente politieke wetenschappen en lid van Lascom, een Latijns-Amerikaanse studentenvereniging. "Maar er vallen niet alleen slachtoffers door de pandemie, ook door homofobie, racisme, vrouwenhaat en de ontbossing van de Amazone. Hopelijk komt er een impeachment want Bolsonaro is een genocidair."

U kan hieronder een fragment bekijken uit een interview met Allan Souza Queiroz, Socioloog UGent:

Videospeler inladen...

"Al meer dan 414.000 doden, dat is een volkerenmoord", vult Laura Rodriguez aan, één van de initiatiefneemsters van dit protest. "En het is de schuld van president Bolsonaro, door hem geraakt Brazilië niet aan voldoende vaccins en durven lokale overheden amper coronamaatregelen nemen." Bolsonaro heeft onlangs nog gedreigd het leger op straat te roepen om lockdown-maatregelen, waar hij tegen is, ongedaan te maken.

Bolsonaro gebruikt de pandemie als biologisch wapen om de bevolking te domineren en te onderwerpen

"De Braziliaanse orde van advocaten is tot de conclusie gekomen dat president Bolsonaro de pandemie gebruikt als een biologisch wapen om de bevolking te domineren en te onderwerpen", weet Allan Souza Queiroz, assistent Sociologie aan de UGent en medewerker van het Belgisch Latijns-Amerika netwerk ENCUENTRO. "Op basis van juridische argumenten besluiten zij dat de president misdaden tegen de mensheid begaat", aldus Quieroz. Braziliaanse mensenrechtenactivisten hebben in februari al een aanklacht ingediend tegen Bolsonaro bij het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens genocide en misdaden tegen de mensheid.

U kan hieronder het verslag van het protest bekijken in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen