Congolese oud-president Kabila  en huidig president Tshisekedi , archieffoto
AFP or licensors

Broer van Congolese oud-president Kabila afgezet als gouverneur

De jongere broer van de Congolese oud-president Joseph Kabila is afgezet als gouverneur van de zuidoostelijke provincie Tanganyika. Dertien provincieraadsleden die huidig Congolees president Félix Tshisekedi  steunen, hebben beslist over de afzetting. Dat heeft de woorvoerder van de provincieraad gemeld. Kabila zelf was niet aanwezig. Hij kon zich niet verdedigen. Er worden daarom vragen gesteld bij het correcte verloop van de procedure.

De dertien Congolese raadsleden die de plenaire zitting bijwoonden en voor de motie stemden, verwijten gouverneur Zoé Kabila "slecht beheer van de provincie, gebrek aan respect voor de provincieraad en de nationale autoriteiten". De dertien horen tot de Union Sacrée die huidig president Félix Tshisekedi steunt.

Volgens een lid van Kabila's Front commun pour le Congo (FCC) wordt de afgezette gouverneur Zoé Kabila door de centrale regering vastgehouden in de hoofdstad Kinshasa. Bovendien verhinderden de ordediensten dat de twaalf FCC-provincieraadsleden de plenaire zaal binnengingen, bij de stemming aldus volksvertegenwoordiger Dominique Bota.

Geen enkele provincie nog in handen van getrouwen Kabila

 Toen Tshisekedi begin 2019 aan de macht kwam, hadden Kabila en zijn entourage het nog voor het zeggen in de meeste Congolese politieke instellingen, zowel op nationaal als provinciaal vlak.

Intussen zijn de rollen omgedraaid en greep Tshisekedi de macht. Op provinciaal niveau bleef enkel Tanganyika in handen van de Kabila's. Tot de opsplitsing van de provincies in 2015 vormde Tanganyika een deel van Katanga. 

Congolees president Félix Tshisekedi
AFP or licensors

Meest gelezen