Zaakvoerder Avrox - dat witte mondmaskers van overheid heeft geleverd - opgepakt in Cannes

Het Brusselse parket bevestigt dat Laurent Hericord, de zaakvoerder van Avrox, dinsdag is opgepakt in Cannes. Het Luxemburgse bedrijf leverde de 15 miljoen witte mondmaskers van de overheid aan ons land. De zakenman is gisteren voorgeleid bij het parket-generaal in Aix-en-Provence. Op 12 mei moet de rechtbank daar beslissen of Hericord aan België wordt overgeleverd. Er zijn ook nog twee anderen opgepakt. 

Eind april 2020 beloofde de (toenmalige) regering Wilmès een stoffen mondmasker voor elke Belg. Defensie kreeg de opdracht om een openbare aanbesteding uit te schrijven en besloot uiteindelijk om in zee te gaan met twee firma's: het Luxemburgse Avrox en de Gentse firma Tweed & Cotton. Die mochten respectievelijk 15 en 3 miljoen maskers leveren. Vanaf juni mochten alle Belgen die mondmaskers dan gratis ophalen in de apotheek. 

Enkele maanden later - in juni - opende het Brusselse parket een opsporingsonderzoek naar de aankoop bij Avrox omdat verschillende bedrijven hadden geprotesteerd tegen de aankoop. Ze meenden dat ze ten onrechte waren geweerd bij de aanbesteding. Daarnaast rezen er heel wat vragen rond het bedrijf, dat geen enkele ervaring leek te hebben in de sector. Het bedrijf verklaarde toen dat ze er "het volste vertrouwen" in hadden en dat "het onderzoek zou bevestigen dat er geen enkel element is dat tegen hen gebruikt kon worden".

Dinsdag vonden in verschillende Europese landen huiszoekingen plaats in het gerechtelijk onderzoek. Volgens het Brusselse parket gaat het om een onderzoek naar valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, witwassen en belemmering van de vrijheid van opbod of van inschrijving. 

Gisteren werd de zaakvoerder van Avrox opgepakt in Nice en voorgeleid voor het parket-generaal. Op 12 mei moet de rechtbank van Aix-en-Provence beslissen of hij wordt overgeleverd aan ons land. Er zijn ook nog twee andere mensen opgepakt, één in Frankrijk en één in het Groothertogdom Luxemburg. Het is echter nog niet duidelijk om wie het gaat. 

In februari van dit jaar raadde de overheid overigens nog aan om de mondmaskers niet meer te dragen omdat die schadelijke stoffen zouden bevatten. 

Meest gelezen