Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK: Amateurbeelden tonen bruut politiegeweld tijdens betogingen in Colombia, protest tegen regering blijft duren

Via sociale media duiken steeds meer amateurbeelden op die aantonen hoe hardhandig de Colombiaanse politie de voorbije week het protest in verschillende steden heeft aangepakt. Daarbij zijn meer dan 20 doden gevallen. Al is het exacte aantal nog steeds niet duidelijk. Intussen gaat het protest tegen de regering, dat begon met onvrede over een belastinghervorming, onverminderd voort. De betogers uiten hun woede over het politiegeweld, eisen bredere sociale hervormingen en steeds luider vragen ze ook het ontslag van president Duque.

De betogingen in verschillende steden in Colombia gingen gisteren de tweede week in. Sinds 28 april komen duizenden Colombianen op straat om te protesteren tegen een belastinghervorming die de regering van de rechtse president Iván Duque wilde doorvoeren.

De president stuurde de politie (en in sommige gevallen het leger) op de betogers af. En die hield zich niet in. Agenten vuurden onder meer traangas en rubberkogels af, maar deinsden er ook niet voor terug om betogers hardhandig in elkaar te slaan en te schoppen. Vooral in de stad Cali gebruikte de politie afgelopen weekend grof geweld.

Beelden daarvan worden volgens sommige Colombianen al dagenlang gecensureerd door de Colombiaanse overheid. Via sociale media proberen betogers zoveel mogelijk beelden te delen van het politie-optreden en de gevolgen ervan, onder meer via de hashtag #ColombiaSOS. Ook onze redactie kreeg amateurbeelden van Colombianen in handen, onder meer uit Medellín en de wat zuidelijkere stad Armenia.

Op onderstaande beelden is bijvoorbeeld te zien hoe enkele betogers een gewonde man proberen op te heffen en weg te voeren. Een groep politieagenten steekt daar een stokje voor en begint plots op de al gewonde man en zijn helpers in te slaan. Uiteindelijk slepen ze twee mensen weg en sluiten ze de rangen. We weten niet wat er gebeurd is voor die beelden werden gemaakt, maar de agenten lijken op het eerste gezicht geen reden te hebben om nog eens met zijn allen op die mensen in te slaan.

Videospeler inladen...

Andere beelden tonen ook hoe agenten van dichtbij of vanop afstand op betogers schieten met traangas en rubberen kogels. Maar er duiken ook beelden op van agenten die met machinegeweren in de aanslag door de straten lopen.

Eerder berichtten we ook al over agenten die vanop motoren op betogers schieten met traangas en rubberkogels. Op onderstaande beelden is dat nog eens duidelijk te zien.

Videospeler inladen...

En dat het wapengeweld van de politie wel degelijk slachtoffers heeft gemaakt, tonen onderstaande beelden aan. Op verschillende beelden is te zien hoe betogers in enorme plassen bloed op straat liggen. Sommigen van hen zijn in het hoofd geraakt.

Opgelet: onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

Videospeler inladen...

Tientallen doden

Hoeveel dodelijke slachtoffers er de voorbije dagen gevallen zijn, is nog altijd niet duidelijk. Volgens de officiële cijfers kwamen er 24 mensen om het leven, onder wie zeker 1 politieagent. Volgens de nationale ombudsman wordt de politie voor zeker 11 van die 24 doden verantwoordelijk geacht. Meer dan 800 mensen raakten gewond, onder hen ook honderden agenten.

"De overheid vermoordt" staat op een muur te lezen, in de kleuren van de Colombiaanse vlag.

Maar sommige lokale ngo's spreken over bijna 40 doden. Vooral over de situatie in Cali, waar afgelopen weekend het zwaarste geweld werd gebruikt, is er nog veel onduidelijkheid. Volgens sommige bronnen zouden alleen daar al meer dan 30 doden zijn gevallen tijdens het geweld. 

Al zijn die volgens het stadsbestuur niet allemaal rechtstreeks te linken aan de betogingen. Cali is nog steeds een explosieve stad, met een bloedige geschiedenis van geweld, gelinkt aan het conflict met guerrillabewegingen en drugskartels. Er zijn nog altijd veel wapens in omloop in de stad. Er heerst ook grote ongelijkheid, veel mensen zijn door het jarenlange geweld tegen onder meer boerengemeenschappen vanuit het platteland naar de stad gevlucht. Het protest van de voorbije dagen is dan een kleine vonk die een kruitvat kan doen ontploffen.

De internationale organisatie Reporters Zonder Grenzen (RSF) noteerde ook 76 gevallen van agressie tegen journalisten. 10 journalisten raakten gewond door geweld door de ordediensten, zegt RSF.

Bredere sociale hervormingen

Intussen gaat het protest tegen de regering voort. Waar het vorige week begon als demonstraties tegen de belastinghervorming, georganiseerd door de grootste vakbonden, veranderde dat na het weekend in protest tegen het hardhandige politie-optreden van de dagen ervoor.

Betogers kozen daarbij zelf ook voor geweld en vielen onder meer in de nacht van dinsdag op woensdag op verschillende plaatsen kleine, plaatselijke politiekantoren aan. Sommige werden in brand gestoken. In de hoofdstad Bogotá probeerden ze ook het parlement binnen te dringen, maar de politie kon dat voorkomen door met traangas te schieten.

President Duque sprak over "gewelddadig vandalisme" en "stedelijk terrorisme". Claudia López, burgemeester van Bogotá, had het dan weer over een "brutale escalatie van geweld". 30 burgers en 16 agenten zouden gewond zijn geraakt. Ze riep de hulp van het leger in om de politiekantoren te beschermen. Minister van Binnenlandse Zaken Daniel Palacios riep de betogers op geen geweld te gebruiken.

Maar gisteren werd ook weer massaal vreedzaam betoogd. President Duque heeft het omstreden wetsvoorstel over de belastinghervorming intussen weer ingetrokken, al laat de regering verstaan dat er hoe dan ook zo'n hervorming zal komen. De coronapandemie heeft ingehakt op de economie en de staatsinkomsten en dus is er geld nodig.

De betogers blijven echter op straat komen en eisen nu bredere sociale hervormingen, zoals een hervorming van het pensioenstelsel, het onderwijs en de gezondheidszorg. Maar ook de president zelf moet het ontgelden. Steeds meer wordt zijn ontslag geëist.

Honderden betogers in Brussel

Op het Luxemburgplein in Brussel is vandaag ook betoogd door verschillende Belgische organisaties die het geweld van de Colombiaanse politie tegen betogers afkeuren (foto onder). Honderden mensen kwamen er samen om het geweld tegen Colombiaanse burgers aan te klagen. Ze eisen dat België, de Europese Commissie en het Europees Parlement "de ernstige feiten afkeuren" en ze vragen een internationale onderzoekscommissie.

De betoging in Brussel vandaag.

Meest gelezen