Belga Image

Door computerfout te veel coronaprik-uitnodigingen verstuurd in Aalter

In Aalter zouden morgen bijna dubbel zoveel mensen aan het vaccinatiecentrum gestaan hebben voor een coronavaccin. Door een fout in het computersysteem waren onterecht te veel mensen uitgenodigd voor een prik. Gelukkig werd de fout op tijd opgemerkt en worden de mensen verwittigd.

De fout ligt niet bij gemeente Aalter. Het is het Agentschap Zorg en Gezondheid dat de uitnodigingen verstuurt vanuit Brussel: "Er was een dubbele lijst uitgestuurd", legt burgemeester van Aalter, Pieter De Crem (CD&V), uit. "Sommige mensen kregen een digitale uitnodiging, maar nog geen papieren brief voor 7 mei om zich aan te melden." De fout werd gelukkig op tijd ontdekt en wordt nu rechtgezet.

Sommige mensen kregen een digitale uitnodiging om zich morgen aan te melden. Dat is fout
Burgemeester Pieter De Crem (CD&V)

"Het is maar op het moment dat er iets verkeerd loopt dat wij daar zelf over geïnformeerd worden omdat wij de organisatie van het vaccinatiecentrum in handen hebben", zegt De Crem. "Wij weten zelf niet op voorhand wie wanneer gevaccineerd wordt."

Foute dubbele lijst

Er gingen normaal gezien ongeveer 756 mensen uitgenodigd worden voor een prik morgen. Maar er was een dubbele lijst, die via de computer was verstuurd, waardoor het ineens 756 maal twee werd." De mensen van de tweede lijst worden nu verwittigd. 450 daarvan zullen een latere prik krijgen. Wij verontschuldigen ons daarvoor", zegt burgemeester De Crem. "We hopen dat we dit niet meer tegenkomen."

"Een 450-tal mensen kunnen dus pas ingeënt worden op 21 mei, of misschien ervoor indien mogelijk. Die krijgen allemaal nog een brief van het gemeentepersoneel met een datum om zich aan te melden."

Geen paniek, iedereen wordt op tijd gevaccineerd
Burgemeester Pieter De Crem (CD&V)

"Maar geen paniek", zegt De Crem nog. "Iedereen wordt op tijd gevaccineerd. En de mensen die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen binnenkort een brief voor een nieuwe uitnodiging. Het is de schriftelijke brief die vanuit Brussel komt die de officiële uitnodiging is." 

Twee weken voordat je verwacht wordt in een vaccinatiecentrum krijg je een papieren brief in de bus. Dat is de officiële uitnodiging. Naast die brief kan je ook een e-mail en een sms krijgen met dezelfde boodschap. Maar het is met de papieren brief dat je effectief naar het vaccinatiecentrum kan gaan. Alle precieze uitleg over de brief en de eventuele mail kan je nalezen in het artikel links van deze paragraaf.

kasto80

Meest gelezen