Foto Hokaservice

Eerste crematorium voor paarden in  Roeselare: "We hebben een aangepaste koelruimte en een extra grote oven voorzien" 

In Roeselare is een paardencrematorium opgericht. Dat is bijzonder, want in de meeste dierencrematoria kan je alleen kleine huisdieren laten cremeren, zoals katten, honden en cavia's. In het eerste West-Vlaamse dierencrematorium voor paarden kunnen baasjes ook afscheid nemen van hun ezel of zelfs alpaca.

Eigenaars van grote dieren kunnen voor de crematie voortaan bij Hokaservice in Roeselare terecht, het eerste paardencrematorium in onze provincie. "Ook grote dieren zoals paarden, hangbuikvarkens, ezels en pony's  verdienen een waardig afscheid." zegt eigenares Maureen. "Een doorsneepaard wordt zo'n 20, 25 jaar. De mensen bouwen in die tijd een enorme band op met het dier. Het is eigenlijk een mens zonder spraak. Als het dier sterft, dan moeten mensen op een mooie manier afscheid kunnen nemen." 

Grote oven van 30 ton

Een hond, kat of cavia vervoer je natuurlijk makkelijk zelf. Maar wat met grote dieren? Hoe geraken die in het crematorium? Maureen: "We komen de dieren ophalen met een grote aanhangwagen. In het paardencrematorium is er een aangepaste koelruimte en een grote oven van zo'n 30 ton voorzien." 

Meest gelezen