AFP or licensors

40 organisaties uit cultuursector stappen naar rechtbank tegen coronabeleid: "Staan met rug tegen de muur"

40 organisaties uit de cultuursector stappen naar de rechtbank tegen het huidige coronabeleid. Concreet willen ze dat hun sector gefaseerd terug aan de slag kan op een economisch verantwoorde manier. Vanaf zaterdag kunnen culturele activiteiten buiten tot 50 personen doorgaan, maar dat vinden ze te weinig. "Elke nationale en internationale studie toont aan dat het veilig kan", zegt Servaas Le Compte van Artists United aan VRT NWS.

De 40 eisers hebben een kortgeding aangespannen tegen de Belgische staat in de hoop snel hun sector opnieuw te kunnen herstarten. Ze hadden het naar eigen zeggen liever anders gezien, maar werden "met hun rug tegen de muur gezet". "We hebben een aantal maanden geprobeerd om tot een oplossing te komen samen met de sector en de beleidsmakers, maar dat lijkt niet te lukken", aldus Le Compte. "Het is genoeg geweest."

Het steekt hen vooral dat ze naar hun aanvoelen niet gelijk behandeld worden met andere sectoren. "We zijn niet voor het opzetten van sectoren tegen elkaar, maar andere sectoren -waar het risico op besmetting groter is- daar kan alles", zegt hij. "Het verschil tussen essentiële en niet-essentiële sectoren komt ons de buik uit."

Het is genoeg geweest

Er is vanaf dit weekend nochtans wat licht aan het einde van de tunnel. Vanaf dan kunnen culturele activiteiten met een publiek tot 50 personen buiten doorgaan, maar dat vinden de eisers te weinig. "Dat is redelijk ridicuul", klinkt het. Vooral economisch moeilijk houdbaar en het geeft volgens hen te weinig perspectief op middellange en lange termijn.

Gefaseerde heropening

Ze begrijpen niet waarom er niet meer zou kunnen. Zeker nu de cijfers de goede richting uitgaan. "Elke nationale en internationale studie toont al maanden aan dat het risico op besmettingen in omgevingen zoals de onze: een braaf publiek dat stil zit, niet eet en op afstand van elkaar zit, niet leidt tot een stijging in het aantal besmettingen. Kan iemand mij een zinnig antwoord geven waarom wij niet mogen heropenen?"

De eisers benadrukken dat ze niet vragen om vanaf morgen grote festivals met tienduizenden aanwezigen te organiseren. Ze willen vooral dat het plan dat in april op tafel lag met een gefaseerde heropening van de sector alsnog wordt doorgevoerd. "Daarbij was van de start voorzien dat we konden organiseren met 100 mensen binnen en 200 buiten", legt Le Compte uit. "Waardoor je toch minimaal levensvatbare activiteiten mee kunt beginnen te ontplooien."

De groep eisers bestaat vooral uit federaties en organisaties uit Wallonië en Brussel, zoals de koepel van de culturele centra van de Franse Gemeenschap. Al hebben ook de Vlaamse organisaties Artists United en de Vlaamse Dirigentenvereniging zich bij de eisers aangesloten.

Meest gelezen