Radio 2

Er komen snelheidsborden voor boten langs de Leie: "Om de oevers te beschermen"

Langs de Leie tussen Gent en Deinze komen er speciale snelheidsborden voor boten. De vereniging Leie Omgeving Beschermen wil daarmee vooral oevers beschermen. "Voor boten die te snel varen, verschijnt er een rood boos gezicht", zegt voorzitter van de vzw, Luc Ledoux.

Aan de rand van de Leie worden speciale snelheidsborden aangebracht. Op de borden kunnen boten tussen Gent en Deinze nagaan of ze al dan niet te snel varen. "Boten die onder de snelheidslimiet varen krijgen een groene "smiley" te zien. Voor boten die te snel varen, verschijnt er een rood boos gezicht. Als vzw kunnen wij niet meer doen dan sensibiliseren", zegt voorzitter van Leie Omgeving Beschermen, Luc Ledoux.

Varen zonder golfslag

Niet alleen op de weg, maar ook op het water gelden er dus maximumsnelheden. Vóór het Astene Sas in Deinze bedraagt dat 7 kilometer per uur, en voorbij het sas is dat 8 kilometer per uur. “Daar zijn ook officiële verkeersborden voor gezet door de Vlaamse Waterweg”, zegt Ledoux, “maar wij waarschuwen vooral om te varen zonder golfslag, zodat de oevers niet verder afkalven.”

Volgens Ledoux is er ook een tweede reden waarom traag varen aan te raden is. “Door te snel te varen kan er schade komen aan kleinere bootjes en sloepjes die aangemeerd zijn aan de aanlegsteigers. Die slaan daar dan tegen. Er zijn zelfs al gevallen geweest van rompen van kleine bootjes die daardoor gebarsten zijn.”

Meest gelezen