Stad Sint-Truiden

Extra gemeenteraad in Sint-Truiden over vaccinatie burgemeester Heeren

In Sint-Truiden komt er maandag een extra gemeenteraad over de vervroegde vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) en enkele mensen in haar directe omgeving. Dat gebeurt op initiatief van de meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en N-VA zelf die duidelijkheid en transparantie willen.

Oppositiepartij Vooruit had de extra gemeenteraad voorgesteld, maar zeker een derde van de gemeenteraadsleden moest daarmee instemmen. Uiteindelijk waren de meerderheidspartijen akkoord om die gemeenteraad te laten plaatsvinden. Tot nog toe wilde niemand van de meerderheid reageren op de vervroegde vaccinatie van Heeren en enkele mensen uit haar directe omgeving. Open VLD en N-VA willen eerst het onderzoek afwachten.

De burgemeester kan zelf het goede voorbeeld niet geven

Fractieleider Gert Stas (Vooruit)

Vooruit vraagt het ontslag van Heeren. Voor de socialistische partij gaat het erom dat Heeren haar moreel gezag als burgemeester kwijt is. Fractieleider Gert Stas (Vooruit): “Eigenlijk vraagt zij aan de burger om geduld te hebben en de regels te volgen. En dat blijkt dat ze zelf het goede voorbeeld niet kan geven, dat is een blamage voor het moreel gezag van de burgemeester.“ Vooruit verwijt de burgemeester vooral dat haar naaste omgeving ook al een spuitje heeft gekregen. “Het gaat vooral om die mensen uit haar entourage die ook al gevaccineerd zijn en waarvan wij de gegevens hebben.”

Ook oppositiepartij Groen wil zo'n extra gemeenteraad. Maar in tegenstelling tot Vooruit wil Groen voorlopig niet dat burgemeester Heeren een stap opzij zet. Maar gemeenteraadslid Peter Van Dam heeft geen begrip voor wat er gebeurd is: “Ik vind het niet serieus dat de  burgemeester beslist wie er gevaccineerd kan worden. De kapitein van het schip kan geen aanspraak maken op privileges voor zichzelf en haar omgeving.”

Meest gelezen