Herk-de-Stad maakt dit weekend plaats voor meer terras op straat: "Hopelijk kan dit in de toekomst vaker gebeuren"

In Herk-de-Stad wordt een deel van het centrum zaterdag en zondag afgesloten om extra terrassen te creëren. Op die manier wil de gemeente de horeca-uitbaters een handje helpen met hun opstart. "Voorlopig gaat het om een proefproject maar misschien kunnen we dit in de toekomst vaker doen", klinkt het bij de gemeente.

Oorspronkelijk wilde de gemeente het hele centrum tijdens het weekend verkeersvrij maken. Op die manier zouden alle terrassen een stuk kunnen uitbreiden en volop profiteren van hun openingsweekend. Uiteindelijk reageerden maar drie van de Herkse horecazaken positief op de regeling en wordt slechts een deel van het centrum afgesloten. “Voor sommige zaken blijkt de uitbreiding onnodig, hun terras is al groot genoeg. Anderen vinden de kosten die erbij komen kijken dan weer te hoog”, vertelt Jo Briers van de dienst Lokale Economie.

De horeca-uitbaters die hun terras wel willen uitbreiden, reageren enthousiast op het voorstel van de gemeente. “We kunnen nu toch zo'n tien extra tafels zetten”, vertelt Nele Verstrepen van Gloria Grill Restaurant. “Hopelijk kan dit in de toekomst vaker gebeuren. Het zou niet alleen voor ons maar voor de hele gemeente een goede zaak zijn. De horeca zorgt ervoor dat het centrum leeft. Nu alleen nog hopen op mooi weer dit weekend.”

Uiteindelijk gaat de gemeente enkel een deel van de Hofstraat afsluiten en moeten enkele parkeerplaatsen op de Markt wijken voor de horeca. Vanaf zaterdag 16 uur tot en met zondag middernacht zal de Hofstraat dus niet met de auto bereikbaar zijn. Of dit een wekelijkse gewoonte wordt, valt nog af te wachten. Voorlopig wordt het als proefproject gezien en wordt er vooral geduimd voor een zonnig weekend. 

Meest gelezen