AFP or licensors

Spanningen over visserij lopen op bij Jersey: Franse vissers keren terug, "nu aan ministers om oplossing te vinden" 

Het conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over visserijrechten, een gevolg van de Brexit, loopt hoog op. Ruim 50 Franse vissersboten hebben vandaag actiegevoerd voor de kust van het Britse Kanaaleiland Jersey, maar zijn nu terug naar Frankrijk. "Nu is het aan de ministers om een oplossing te vinden", zeggen ze. Zowel de Britse als de Franse regering hebben marineschepen naar Jersey gestuurd. 

Een 50-tal Franse vissersboten voerden actie voor de kust van Jersey, het Britse eiland op een dikke 20 kilometer voor de kust van de Franse regio Normandië. Ze hebben enkele "intimiderende rondjes" gevaren om te protesteren tegen nieuwe Britse visserijregels, maar zijn in de loop van de namiddag teruggevaren naar Frankrijk. 

Tot een blokkade van de haven van Saint Helier, de belangrijkste haven van het eiland, kwam het niet. De Britse premier had daarvoor gevreesd en daarom "uit voorzorg" twee Britse marineschepen naar het gebied gestuurd. Ook Frankrijk stuurde als reactie twee patrouilleschepen naar Jersey. Na het vertrek van de Franse vissers heeft Groot-Brittannië de twee marineschepen teruggeroepen.

Bekijk hieronder de beelden van het protest (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vóór hun terugkeer had een delegatie van Franse vissers een ontmoeting met een minister in Jersey, maar stelde vast dat Jersey "bij zijn standpunt blijft". "Nu is het aan de ministers om een akkoord te vinden. Wij kunnen niet veel meer doen."

Dat is ook wat er nu wel zal gebeuren, meent Lieven Buysse, professor Engelse Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven. "Dit zal koelen zonder blazen, maar het moet aan de onderhandelingstafel worden besproken. De bereidheid om te praten is vaak groter nadat een conflict naar een climax wordt gestuwd, zoals we vandaag hebben gezien."

Beluister hier het gesprek met professor Lieven Buysse in "De wereld vandaag" (de tekst gaat hieronder door):

Post-brexit

De spanningen zijn terug te voeren tot de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. In het brexit-akkoord zitten voorwaarden waaronder Europese vissers Britse wateren mogen betreden. Veel moet nog concreet worden uitgepluisd. "Zo moeten er  onderhandelingen volgen over quota: hoeveel vis mag uit Britse wateren worden gehaald? Daarover moet nog een behoorlijk potje gearmworsteld worden."

Eind vorige week kwam de regering van Jersey met nieuwe regels voor Franse vissersboten voor de wateren rond het grootste Kanaaleiland. Jersey is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar wel een Brits Kroonbezit.

De nieuwe voorwaarden zijn opgelegd aan 41 Franse vissersboten, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen. 

Maar die voorwaarden maken geen deel uit van de brexitovereenkomst tussen het VK en de EU, zegt de Franse minister van Zee Annick Girardin. Ze zijn "niet afgestemd, besproken of aangemeld".

Girardin heeft al gedreigd met represailles. Zoals het afknippen van de elektriciteitstoevoer naar Jersey, dat zijn energie geleverd krijgt via ondergrondse kabels die vanuit Frankrijk vertrekken.

Girardin vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt, vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren. 

Bekijk hieronder ook de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen