Archieffoto
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Hongkongse activist Joshua Wong opnieuw veroordeeld voor "verboden manifestatie": celstraf opgelopen tot 2 jaar

De Hongkongse activist Joshua Wong is opnieuw veroordeeld tot 10 maanden cel wegens een verboden wake ter herdenking van de Chinese repressie op het Tiananmenplein in Peking in 1989. Wong was al eens veroordeeld en ziet zijn celstraf nu oplopen tot meer dan 2 jaar.

Al sinds 1990 wordt in Hongkong elk jaar op 4 juni een wake gehouden waarbij de repressie tegen Chinese studenten op het Tiananmenplein in Peking wordt herdacht. Op dat Plein van de Hemelse Vrede werd op 4 juni 1989 studentenprotest bloedig neergeslagen. Daarbij kwamen bijna 3.000 mensen om het leven.

Vorig jaar werd de wake voor de eerste keer verboden, officieel wegens de maatregelen tegen het coronavirus. Tienduizenden mensen daagden niettemin op, onder hen ook verschillende bekende activisten. Zij werden later allen aangeklaagd.

Onder hen ook Joshua Wong (24), een van de internationaal bekendste activisten in Hongkong. Hij is nu veroordeeld tot 10 maanden gevangenis. Wong zit al in de gevangenis, want hij werd al eens veroordeeld op basis van de nieuwe, strenge veiligheidswet die sinds vorig jaar van kracht is in Hongkong. 

Voor twee verschillende aanklachten kreeg hij toen respectievelijk 13,5 en 4 maanden cel. Hij zal nu 10 maanden extra opgesloten worden, waardoor zijn straf is opgelopen tot 2 jaar en 3 maanden. Drie andere activisten kregen 6, 4 en nog eens 4 maanden cel. 

Of de wake dit jaar wel mag plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Die herdenking werd de voorbije decennia overigens enkel toegestaan in Hongkong en Macau, net als Hongkong een speciale regio in China. In de rest van China zijn alle verwijzingen naar het bloedbad op Tiananmen verboden.

Meest gelezen