Eva Lyppens kijkt hoe haar toekomstige collega Mali Verheyen een pint tapt, met water nog voorlopig.

Horeca leidt nieuw personeel op met oog op opening terrassen: "We leren hen koffie zetten met vervallen bonen"

Veel horecazaken bereiden volop de heropening van de terrassen voor. Zaterdag mogen die weer open. In veel zaken zal er nieuw personeel ingezet worden, omdat vroegere werknemers tijdens de verplichte sluiting ander werk hebben gevonden. In café Bar Salon in Antwerpen bijvoorbeeld nemen ze 7 nieuwe mensen aan en die kregen vandaag een opleiding. 

"Veel van onze studenten en vaste werknemers zijn gestopt", zegt Dennis Bertels, één van de uitbaters van café Bar Salon. "Het afgelopen jaar was de horeca dan ook een heel onzekere sector en mensen hebben wel geld nodig. Zo'n 7 mensen zijn vertrokken om ander werk te zoeken met meer zekerheid, dus we moeten er ook zo'n 7 nieuwe aannemen en opleiden."

Er werd onder meer uitgelegd hoe de tapkraan werkt, hoe verschillende koffies moeten gezet worden en hoe verschillende cocktails moeten gemaakt worden. Toch zal er ook nog moeten geoefend worden, wanneer het café weer open is: "We mogen nog geen nieuwe vaten aansluiten, die moeten verzegeld zijn. Nu staat er dus water op de tap. We kunnen ze dus wel de techniek al leren, maar nog niet met bier. Om koffie te leren zetten, gebruiken we nu vervallen bonen, omdat we nog geen nieuwe hebben. Dat is wel lastig omdat je niet kan proeven of zien of het goed is." 

We mogen nog geen nieuwe vaten aansluiten. Nu staat er dus water op de tap. We kunnen dus wel de techniek al aanleren, maar nog niet met bier.

Dennis Bertels, mede-uitbater Bar Salon

Eén van de nieuwe werkkrachten is Eva Lyppens: "Het is best spannend, ook omdat ik onverwacht zaterdag al aan het werk mag gaan. Pintjes tappen is van oktober geleden, dus opnieuw goede tappen dat zal een beproeving zijn!"

Ze heeft wel wat dubbele gevoelens: "Langs de ene kant is er inderdaad de vraag of de horeca nu wel zal openblijven, maar langs de andere kant wil ik die opening nu ook niet missen."

Meest gelezen