In Nederland kiezen sommige terrassen voor plastic wanden rond de tafels
© Corné Sparidaens

Plexiwanden tussen tafels? En wat moet die "open zijde" zijn? 48 uur voor heropening terrassen zijn er nog veel vragen

Minder dan twee dagen voor de heropening van de terrassen zitten de cafés en restaurants nog met veel vragen. Het protocol dat ze begin deze week doorgestuurd kregen, blijkt nog niet definitief. Een plexischerm in plaats van afstand tussen de tafels? En hoe open moet een open zijde aan het terras zijn? Niemand die het momenteel exact weet. 

Begin deze week werd het protocol rond de heropstart van de horeca afgeklopt. Het 23 pagina's tellend document - dat het resultaat is van onderhandelingen tussen de regering en de sector - vat tot in de kleinste details samen hoe de terrassen vanaf zaterdag weer open kunnen. Denk aan: tafels met vier (tenzij je gezin groter is), enkel naar binnen voor een toiletbezoek of om te betalen en bediening met mondmasker. 

Ook de anderhalve meter afstand die er moet zijn tussen de tafelgezelschappen staat in het protocol, "tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter", zo staat erin te lezen. 

Maar die zin over de plexiwanden, die was niet afgesproken op het Overlegcomité vorige maand, zo liet coronacommissaris Pedro Facon vrij snel weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR), die voor de regering het protocol mee onderschreef. In regeringskringen is inderdaad te horen dat de plexischermen "in strijd zijn met de beslissing van het Overlegcomité". En dus wordt nu bekeken of het protocol nog moet worden aangepast. 

Alleen... dat protocol is via Horeca Vlaanderen wel al verspreid onder de cafés en restaurants. Heel wat uitbaters zijn hun terrassen dan ook al aan het voorbereiden met die plexischermen. Op die manier kunnen ze meer tafels zetten en dat vinden veel uitbaters interessant, zeker als ze maar beperkte ruimte hebben. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

48 uur voor de opening weten we nog niets

Horeca Leuven

"48 uur voor de opening weten we nog niets", zegt Kevin Van der Auwera, voorzitter van Horeca Leuven, aan VRT NWS. "Als we geen plexischermen kunnen zetten, kunnen we minder klanten zetten en moeten we ook minder personeel hebben. Die zaken moeten we nu toch echt wel weten. Dit is een echte schande. Ondertussen hebben we al overlegd met de stad en de politie, maar iedereen is aan het wachten op de beslissingen. We weten het gewoon niet."

Wat is het probleem met plexi?

Maar wat is nu precies het probleem met plexi's? Daarvoor moeten we even het onderscheid maken tussen grote druppels en kleine druppels. Die grote druppels worden tegengehouden door plexi, maar de kleine druppels - de zogenoemde aerosolen - niet, aangezien die een wolk in de lucht vormen. 

"Buiten zijn die aerosolen niet echt een probleem, omdat je daar met goede verluchting zit", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Goede plexi - die hoog en breed genoeg is - kan daar an sich dus veilig. Alleen wordt het een ander verhaal als je je terras helemaal gaat overdekken en afschermen, dan is die verluchting al wat minder." Daarnaast spelen er ook andere zaken mee, denkt Van Gucht. "Hoe meer mensen op een terras, hoe meer mensen elkaar gaan kruisen om naar toilet te gaan en hoe minder ruimte ze hebben om zich te verplaatsen, bijvoorbeeld."

Bekijk hier de uitleg van viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

De bevoegde ministers willen voorlopig niet reageren en wijzen naar morgen, wanneer het ministerieel besluit zal worden gepubliceerd. Het horecaprotocol is sowieso onder voorbehoud tot de publicatie van dat ministerieel besluit, zo valt er te horen. Alleen zal dat ministerieel besluit wellicht niet tot in de details gaan en verwijzen naar... het protocol. 

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is het hoe dan ook te laat. "We krijgen nog veel vragen van lokale besturen en we kunnen er gewoon geen antwoord op geven, omdat we niet alle informatie hebben", zegt Nathalie Debast aan VRT NWS.

Een van de voorbeelden die ze aanhaalt is "de open zijde" die er altijd moet zijn. In het protocol van begin deze week staat dat er altijd "minstens één volledige zijde geopend moet zijn", "ongeacht de weersomstandigheden". "Maar hoe open moet die open zijde zijn?", zegt Debast. "We moeten wachten op het ministerieel besluit, maar dat komt er pas morgen, één dag voor de heropening. We moeten echt snel duidelijkheid hebben."

Controle?

De lokale en federale politie hebben ondertussen overlegd hoe ze vanaf zaterdag zullen controleren. Ze zullen aanwezig zijn, maar ze zullen niet met een meetlat tussen de tafels lopen. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen