Radio 2

Vliegtuigspotters op post in Oostende voor uitzonderlijk Indisch vrachtvliegtuig: "Ze halen zuurstoftanks op voor corona"

Woensdag was een uitzonderlijk vrachtvliegtuig van de Indische luchtmacht te zien: een Boeing C-17 Globemaster 3 uit New Delhi. Het vliegtuig kwam er medisch materiaal ophalen voor India dat zwaar getroffen is door corona. 

Het imposante vrachtvliegtuig deed heel wat spotters afzakken naar de luchthaven Oostende-Brugge. Een dergelijk militair vrachtvliegtuig is een zeldzaamheid om te zien. Het vliegtuig haalde hulpgoederen op. India is zeer zwaar getroffen door het coronavirus en heeft een schrijnend tekort aan zuurstof en containers om zuurstof in op te slaan. Vier grote zuurstofstanks die samen meer dan 26 ton wegen werden aan boord van het vliegtuig gehesen. 

Snelle operatie

De zuurstoftanks werden met behulp van een kraan in het vliegtuig geladen, waarna het toestel binnen de 3 uur opnieuw kon vertrekken naar India.  CEO Luchthaven Oostende-Brugge Eric Dumas: "We zijn trots dat we op deze manier een rol kunnen spelen in de strijd tegen het virus. De zuurstoftanks en geneesmiddelen moeten zo snel mogelijk in India geraken. Onze luchthaven biedt de perfecte oplossing. We zijn zeer flexibel, 24/7 operationeel en we werken niet met tijdslots waardoor toestellen meteen kunnen vertrekken als die klaar zijn." 

Zelden te zien

Zelden zie je zo'n groot militair vrachtvliegtuig op een niet-militaire Belgische luchthaven. Nik Deblauwe is vliegtuigspotter en werkt op de luchthaven: "Echt mooi is het niet. Het is een groot, grijs, indrukwekkend toestel. Zelfs als je niets van de luchtvaart kent, zie je toch wel dat dit een speciaal vliegtuig is. In onze contreien is dat heel uniek, heel zeldzaam dat je zo'n toestel ziet." 

Meest gelezen