Interpol lanceert app om gestolen kunst makkelijk terug te vinden

De internationale politiedienst Interpol heeft een applicatie voor de smartphone gelanceerd om gemakkelijker gestolen kunstvoorwerpen terug te vinden. Twijfel je aan de herkomst van een stuk? Neem een foto met de app en ga meteen na of het voorwerp in de databank van Interpol als gestolen opgegeven staat.

"De afgelopen jaren hebben we een ongeziene plunderingen gezien van cultureel erfgoed in conflictgebieden", zegt Jürgen Stock van Interpol in een persbericht. "Het gaat soms om georganiseerde plunderingen of zelfs culturele zuiveringen. Deze nieuwe tool is een grote stap voorwaarts voor politiediensten, cultuurwerkers en het publiek om ons erfgoed te beschermen."

De applicatie heet "ID Art" en is gratis beschikbaar voor Android (Google) en iOS (iPhone). Met de app heb je toegang tot de databank van gestolen kunst van Interpol. Je kunt eenvoudig een foto nemen van een kunstvoorwerp dat je verdacht vindt en de app kan die meteen vergelijken met de beelden in de databank.

ID Art is de afgelopen maanden al grondig getest door een beperkte groep testpersonen. Volgens Interpol zijn er in die testperiode al verschillende gestolen kunstwerken teruggevonden.

Meest gelezen