Lokeren heeft laatste percelen van nieuw industriepark verkocht: "Verkoop brengt 72 miljoen euro op"

Alle stukken grond van het nieuwe industriepark E17/4 in Lokeren zijn verkocht. Dat is goed voor een 37-tal bedrijven. De stad heeft het industriepark volledig in eigen beheer ontwikkeld. "Als stadsbestuur hebben we er expliciet voor gekozen om alles in eigen handen te houden",  zegt Stefan Walgraeve, schepen van Industriële Ontwikkeling (Open VLD). 

De laatste vier percelen van het nieuwe, Lokerse industriepark zijn toegewezen en zo is het volledige terrein uitverkocht. "Het is een mix aan bedrijven die er komt: van kleine zelfstandigen uit de streek tot lokale kmo's tot een aantal bedrijven van buiten Lokeren die de goede ligging aan de E17 willen meepikken. Goed voor een tewerkstelling van 1.000 man", geeft schepen Stefan Walgraeve (Open VLD) mee. Het chocolademagazijn van Barry Callebaut is er eentje van. 

In de verkoopswaarden is de norm van 20 personeelsleden per hectare opgelegd en de bedrijven moeten dat garanderen

Stefan Walgraeve, schepen van Industriële Ontwikkeling (Open VLD)

72 miljoen euro opbrengst

Het industrieterrein zelf heeft de stad 10 miljoen euro gekost,  maar met de verkoop van al de gronden is dat zeker goedgemaakt. "De gronden zullen ons 72 miljoen euro opbrengen, maar er zijn natuurlijk ook kosten voor de aankoop van de gronden",  legt Walgraeve uit. "Voor de stad is het een netto gunstige operatie." Door niet te kiezen voor een externe projectontwikkelaar heeft Lokeren kosten uitgespaard. Een hele hoop investeringen kunnen dus worden betaald met eigen middelen.

Extra mobiliteit

Door de bedrijven en hun personeel zal er meer verkeer zijn in en rond het industrieterrein, maar ook daar heeft de stad Lokeren aan gedacht. "In de loop van de volgende jaren zullen de omliggende straten volledig heraangelegd worden", vertelt  Walgraeve. Een budget van meer dan 13 miljoen euro wordt voorzien voor de heraanleg. "De straten moeten leefbaar blijven en sluipverkeer zal zo geweerd worden." 

Invloed van de coronacrisis

Eigenlijk was het industriepark vorig jaar al zo goed als uitverkocht, maar door de coronacrisis zijn er toch een drietal bedrijven die hun optie niet gelicht hebben. Die gronden hebben ze dan opnieuw op de markt gebracht. "Door de crisis namen bedrijven toch een afwachtende houding aan en uiteindelijk haakten enkelen af." Nu is alles ook definitief verkocht en Walgraeve merkt dat de bedrijven aftellen om erin te vliegen.  

kasto80

Meest gelezen