AFP or licensors

Liveblog - AstraZeneca voor alle Duitse volwassenen, sterke daling patiënten op intensieve zorg in Frankrijk 

In Duitsland zal het vaccin van AstraZeneca opnieuw gebruikt worden voor alle volwassenen. Het vaccin wordt nu alleen aan oudere mensen toegediend, omdat er een gevaar is op een zeer zeldzame bijwerking bij jongere mensen. In Frankrijk is er een grote daling van het aantal patiënten op intensieve zorg. Het gaat om de grootste daling in een jaar tijd. Ook in ons land neemt de druk op de ziekenhuizen wat af, met ook hier een daling van de patiënten op intensieve zorg. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

AstraZeneca toegediend aan alle volwassenen in Duitsland

Duitsland geeft het coronavaccin van AstraZeneca vrij voor alle volwassenen. Tot nu toe werd het vaccin voornamelijk aan 60-plussers toegediend omdat er een risico is op een zeldzame, maar gevaarlijke bijwerking bij jongere volwassenen.

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn, die de koerswijziging bekendmaakte, hoopt dat nu meer volwassenen kunnen worden ingeënt. Spahn kondigde tegelijk ook aan dat Duitsland tegen eind augustus aan alle adolescenten vanaf 12 jaar een COVID-19-vaccin zal kunnen aanbieden, tenminste als het Europese Geneesmiddelenbureau EMA groen licht geeft voor de vaccinatie van deze leeftijdsgroep. Spahn rekent erop dat het EMA in de loop van juni het Pfizer/BioNTech-vaccin goedkeurt voor 12 tot 15-jarigen.

Frankrijk kent grootste daling in COVID-19-patiënten op intensieve zorg in een jaar tijd

In Frankrijk is het aantal COVID-19 patiënten, die op de intensieve zorg liggen, sterk gedaald. Dat heeft de minister van Volksgezondheid gezegd. Het land kent de sterkste daling in 12 maanden tijd, er liggen 171 patiënten minder op intensieve. De minister zei ook dat het land 219 nieuwe coronadoden telt in de ziekenhuizen de afgelopen 24 uren.

Het is goed nieuws voor Frankrijk dat op 19 mei plant om de buitenterrassen van bars en restaurants opnieuw te openen. Tegelijk zouden ook musea, theaters en filmzalen opnieuw de deuren mogen openen en kunnen sportevenementen weer plaatsvinden. Ook de avondklok verschuift op 19 mei naar 21 uur.

Molenbeek lanceert test met buurtvaccinatie op de markt

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek bood mensen die vandaag de markt bezochten op het plein voor het gemeentehuis de kans om zich te laten vaccineren. Dit is een primeur in België, die de steun heeft van de federale overheid en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Het project bevindt zich in een testfase. Op de eerste dag gingen gemeenteteams 's ochtends zeven vaccins van Pfizer-BioNTech en Johnson  Johnson halen. Een arts opende omstreeks 10.00 uur een kantoor in het stadhuis waar Molenbekenaren gevaccineerd konden worden. Nadien wachtten ze onder medisch toezicht 15 tot 30 minuten in de hal voor eventuele bijwerkingen. Een secretaris staat in voor de registratie.

De resultaten van deze eerste dag zullen geëvalueerd worden om het opzet breder te kunnen herhalen tijdens de markten op dinsdag en donderdag van 8.00 uur tot 13.00 uur.

Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen COVID-19. Dat blijkt volgens de Amerikaanse farmaceut uit een studie in de Verenigde Staten.

Twee derde van de 3.235 deelnemers kreeg een vaccin en de rest een placebo. Tot nu toe zijn geen problemen aan het licht gekomen. Bijwerkingen waren "licht of matig". Het ging vooral om pijn op de injectieplek. Na de tweede prik kwamen daar soms hoofdpijn en vermoeidheid bij, net als bij volwassenen.

Moderna is in gesprek met toezichthouders om zijn vaccin toe te mogen dienen aan kinderen onder de 18. Momenteel worden er alleen mensen boven die leeftijd mee ingeënt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Amerikaanse autoriteiten zijn al bezig te beoordelen of het Pfizer/BioNTech-vaccin geschikt is voor 12- tot 15-jarigen. Volgens deze fabrikanten was het vaccin tegen het coronavirus 100 procent effectief tijdens een klinische test in de VS.

Het vaccin is in de EU goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder. Canada besloot deze week als eerste land dat kinderen van 12 jaar en ouder met dat vaccin kunnen worden ingeënt.

Moderna onderzoekt sinds maart ook of zijn vaccin kan worden gebruikt bij kinderen van zes maanden tot 11 jaar. Pfizer en BioNTech hopen in september goedkeuring aan te vragen voor het gebruik van hun vaccin bij de leeftijdsgroep 2 tot en met 11 jaar.

  

Duitsland wil adolescenten vanaf 12 jaar vaccineren

Duitsland is van plan alle adolescenten vanaf 12 jaar te vaccineren tegen eind augustus. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Jens Spahn bekendgemaakt, na overleg met de deelstaten. Voorwaarde is wel een goekeuring door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Verwacht wordt dat dat midden juni een advies zal geven over de vaccinatie van 12- tot 15-jaringen

Groothandels van horecaproducten hebben het druk: "De frigo's van onze klanten zijn leeg"

De horeca is blij met de heropstart van de terrassen deze zaterdag en stoomt zich klaar om de klanten zo goed mogelijk te ontvangen. Bij de groothandels die de horecaproducten leveren, is het dan ook opvallen druk. 

"Aan de bestellingen te zien, is er een grote voorkeur voor de snelle bereidingen, zodat er weer een goede cent verdiend kan worden", vertelt Kurt Neyrynck, regiomanager van Silgro ISPC.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Politie positief over heropening terrassen: "We gaan geen terraspolitie spelen"

Bij de heropening van de terrassen deze zaterdag is het niet de bedoeling dat de politie extra controleert en boetes uitdeelt. Dat zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust. "Wij gaan geen terraspolitie spelen. Er zal niet naast elk terras een agent staan om strikt te controleren."

"Wij gaan uit van de professionaliteit van de horecasector", zegt Paelinck. "Het is in eerste instantie dan ook aan hen om op te tredenwanneer nodig. Daarbij rekenen we ook op de verantwoordelijkheid van de klant zelf. Als we toch worden opgeroepen, komen we tussen om te sensibileren. We delen pas boetes uit na verschillende tussenkomsten en wanneer er iemand is met slechte wil."

"Onze verwachtingen voor dit weekend zijn positief. We hebben vertrouwen in de horeca en de protocollen die zijn afgesloten."

Vlaams Apothekers Netwerk: "Twee keer per week een zelftest is aanbevolen"

De voorbije maand gingen er bij de apotheken ongeveer 400.000 zelftesten over de toonbank. Toch wordt de zelftest volgens het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) nog niet voldoende gebruikt. "Zelftesten zijn een cruciaal middel dat bijdraagt tot onze veiligheid. Elke burger wordt dan ook aangeraden om zich twee keer per week te testen", klinkt het.

Zelftesten zijn sinds begin april te koop in de apotheek. Ze zijn de derde pijler van de Belgische teststrategie, naast de klassieke PCR-testen en de snelle antigeentesten. Het grote voordeel is dat er geen zorgkundige aan te pas komt om de test af te nemen. De test is wel minder betrouwbaar, daarom wordt ook aangeraden ze enkel te gebruiken als je geen symptomen vertoont. Wie wel symptomen heeft, een risicocontact had of op reis gaat, moeten steevast een arts of testcentrum contacteren.

Om de veiligheid bij de nieuwe versoepelingen te garanderen, roept het Vlaams Apothekers Netwerk iedereen op om twee keer per week een zelftest af te nemen. "Met het oog op de heropstart van de scholen en terrassen, en met de nakende versoepelingen zijn zelftesten een belangrijk element", zegt directeur Hilde Deneyer. Zo kunnen asymptomatische superverspreiders tijdig ontdekt worden voordat ze mogelijk meerdere mensen besmetten.

Het coronacommissariaat evalueert momenteel de zelftesten, met het oog op een potentiële toelating om ze ook in de supermarkten te verkopen. Het VAN is geen voorstander. "De overheid heeft ervoor gekozen om de zelftesten via de apotheken te verdelen net omdat er dan deskundig advies bij wordt gegeven. Wanneer de testen zonder goede uitleg verkocht en gebruikt worden, kunnen ze in mijn ogen meer kwaad dan goed doen", zegt Deneyer.

Belga

Harvard University verplicht vaccinatie voor alle studenten

Studenten aan Harvard University in Cambridge, in de Amerikaanse staat Massachusetts, moeten volledig gevaccineerd zijn als ze bij het begin van het nieuwe semester in de herfst terugkeren naar de campus. Dat heeft de universiteit in een mededeling laten weten.

"Om de hoge vaccinatiepercentages te bereiken die nodig zijn om onze gemeenschap te beschermen, zal Harvard een vaccinatie vragen van alle studenten die deze herfst op de campus zullen zijn", luidt het. Uitzonderingen worden alleen toegestaan om medische of religieuze redenen.

Ten laatste twee weken voor hun terugkeer moeten studenten hun laatste dosis gekregen hebben. Het vaccin moet goedgekeurd zijn door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Studenten zullen ook een bewijs moeten kunnen voorleggen. Internationale studenten of andere, die voor de herfst geen toegang hebben tot een coronavaccin, krijgen een inenting bij hun aankomst op Harvard.

Eerder hadden ook enkele andere Amerikaanse universiteiten, zoals die van Yale, Columbia en Princeton, een vaccinatieplicht ingevoerd.

Meest gelezen