Minister Wilmès bezoekt in gevechtstenue grens met Russische gebieden in Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) bezoekt, samen met haar ambtgenoten van Nederland en Luxemburg, het Donetsbekken in het oosten van Oekraïne. Daar loopt de grens met de gebieden die onder Russische controle staan. Met hun bezoek willen Sophie Wilmès, Stef Blok en Jean Asselborn de Oekraïense regering steunen.

De drie bezochten een van de negen checkpoints waar de grens kan worden overgestoken. Op dit moment worden die checkpoints vrijwel niet gebruikt, wegens de oplopende spanningen met Rusland, maar nog meer door de coronacrisis.

Rusland is de jongste tijd actief met troepenbewegingen langs de grens. "Daarom vraagt de Oekraïense overheid steun van de internationale gemeenschap", aldus Wilmès. "Wij zijn op die uitnodiging ingegaan, omdat we de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne steunen."

Wilmès zal op haar beurt overbrengen wat België en de Benelux van Oekraïne verwachten, zoals meer oor voor wat er leeft bij de bevolking.  Na haar bezoek aan de grens wordt Wilmès morgen in de hoofdstad Kiev verwacht voor een ontmoeting met president Zelenski.  Een snelle oplossing voor het conflict verwacht de minister niet, maar ze ziet naar eigen zeggen bij beide partijen wel de wil om opnieuw in een positief traject te stappen.

Meest gelezen