Jelle Jansegers

MIVB moet 50.000 euro betalen na weigering van sollicitante met hoofddoek

De Brusselse vervoermaatschappij MIVB moet zo'n 50.000 euro betalen aan een vrouw met een hoofddoek die tot twee keer toe niet aangeworven werd. De vrouw, Unia en de Ligue des droits humains waren naar de rechter getrokken. De Brusselse arbeidsrechtbank heeft de MIVB nu veroordeeld.

Volgens Unia weigerde de MIVB tot twee keer toe om de vrouw met hoofddoek in dienst te nemen, ook al had zij de nodige technische competenties voor een administratieve binnenfunctie. "Volgens de arbeidsrechtbank kwam dat neer op een rechtstreekse discriminatie op basis van geloofsovertuiging en een onrechtstreekse discriminatie op basis van gender", zo meldt Unia woensdag.

De uitspraak van de arbeidsrechtbank kan nu belangrijke gevolgen hebben voor de MIVB. "In de praktijk zal dit betekenen dat er niet langer meer mag worden gediscrimineerd, wat ze nu wel hebben gedaan", aldus Els Keytsman van Unia. "Vandaag was het zo dat een medewerkster geen hoofddoek mocht dragen, maar een mannelijke collega wel een baard mag dragen. MIVB zal het beleid onder de loep moeten nemen en niet meer de principes van exclusieve neutraliteit mogen toepassen." 

De rechter verplicht de MIVB nu om de vrouw een jaarloon uit te betalen. De MIVB wil voorlopig niet reageren op de uitspraak. 

 

 

 

 

 

  

 

Meest gelezen