Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Oegandese LRA-commandant en voormalige kindsoldaat Dominic Ongwen krijgt 25 jaar cel

Dominic Ongwen, een van de leiders van het Lord Resistance Army (LRA) in Oeganda, is door het Internationaal Strafhof in Den Haag veroordeeld tot 25 jaar cel. Ongwen stond terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Als 14-jarige was hij zelf als kindsoldaat gerekruteerd, om uit te groeien tot de nummer twee van het LRA van Joseph Kony.

Ongwen, 45 intussen, stond terecht voor onder meer moord, verkrachting en foltering in het noorden van Oeganda en in buurlanden, van 2002 tot 2004. Er waren in totaal 70 aanklachten. In 61 gevallen werd hij schuldig verklaard. Hij riskeerde levenslang, maar is uiteindelijk veroordeeld tot 25 jaar cel.

Bij de start van het proces, in december 2016, had Ongwen onschuldig gepleit, omdat hij in de greep zei te zijn geweest van LRA-leider Joseph Kony, door wie hij als kindsoldaat was ingelijfd. Hij is ook daarna alle beschuldigingen blijven ontkennen.

Eerste voormalige kindsoldaat voor Strafhof

Dominic Ongwen is de eerste voormalige kindsoldaat die zich voor het Strafhof moest komen verantwoorden. Ongwen werd op 14-jarige zelf ontvoerd door het LRA, de rebellengroepering die in 1987 werd opgericht en ruim 20 jaar lang streed tegen het regeringsleger van president Yoweri Museveni.

Ongwen groeide uit tot de nummer 2 van de rebellengroep die terreur zaaide in het noorden van Oeganda. Tienduizenden burgers kwamen om het leven. 60.000 kinderen werden ontvoerd om te dienen als kindsoldaat of seksslavin. Honderdduizenden mensen sloegen voor het geweld op de vlucht. 

LRA-leider Joseph Kony is nog altijd voortvluchtig. Bijna tien jaar geleden bracht de korte documentaire "Kony 2012" een internationale campagne op gang om hem op te sporen, maar voorlopig tevergeefs.

Meest gelezen