Opvallende daling bij de jaarlijkse fietstelling in Gent: "38 procent minder fietsers geteld dan in 2019"

Het Gents MilieuFront heeft vanmorgen zijn jaarlijkse fietstelling gehouden. Tijdens de ochtendspits werden op 38 verschillende plekken fietsers die de Gentse binnenstad inreden geteld. Slechts 8.137 fietsers werden waargenomen, dat tegenover 13.036 in 2019.  "Het aantal fietsers daalt spectaculair, wat een enorme trendbreuk lijkt te zijn", zegt Thijs Michiels van het Gents MilieuFront.

Uit de jaarlijkse fietstelling van het Gents Milieufront blijkt dat opvallend minder mensen 's morgens met de fiets naar het centrum van Gent komen. Sinds de eerste telling in 2014 is het aantal fietsers dat de binnenstad inrijdt jaar na jaar gestegen. Vorig jaar was er geen telling door corona en bij de telling van dit jaar is er dus een plotse daling van 38 procent. Bijzonder is wel dat het aantal bakfietsen blijft toenemen, ruim 41 procent meer dan in 2019. 

Veel telewerken, gesloten hoger onderwijs en beperkte opening van de middelbare scholen zijn wellicht de oorzaak van de daling

Thijs Michiels, Gents MilieuFront

Sterk effect van de coronamaatregelen

De verwachting voor 2021 was dat het aantal fietsers ging toenemen, maar het resultaat van de telling lost dat niet in. "De voorbije jaren hebben we gemerkt dat meer en meer mensen zich op de fiets begeven naar de Gentse binnenstad", vertelt Michiels. "We denken dat het resultaat nu volledig te wijten is aan de coronacrisis en de coronamaatregelen." Zowel studenten als werknemers werken en studeren van thuis uit, wat zorgt voor minder fietsverplaatsingen. 

Lange termijn

Om algemene trends te zien en een evolutie waar te nemen, is het afwachten tot 2022. "Als corona volgend jaar uit ons leven is, gaan we verder gaan op de trends van vorige jaren", klinkt het bij Michiels. Het is een  "eenmalig effect van de crisis die een grote impact heeft op het verkeer en de verplaatsingen van mensen", volgens hem.

Meest gelezen