Radio 2

44 procent van bevolking in Knokke al gevaccineerd: hoogste cijfer in Vlaanderen

In Knokke-Heist heeft 44 procent van de bevolking zijn eerste prik al gehad. Dat is het hoogste cijfer van Vlaanderen. In andere steden en gemeenten is gemiddeld nog maar 29 procent gevaccineerd. Knokke-Heist dankt zijn cijfer aan de oudere bevolking, maar er spelen ook andere factoren, zegt de burgemeester. 

44 procent van de inwoners van Knokke-Heist is al een eerste keer gevaccineerd. Dat is nog meer dan in Koksijde, waar 42 procent van de inwoners zijn eerste prik al kreeg. Die goede resultaten vallen grotendeels te verklaren door het aantal 65-plussers in de kustgemeenten. Dat ligt -ook elders aan de kust- hoger dan in het binnenland. Veel mensen kiezen ervoor om na hun pensioen naar zee te verhuizen. Maar er is meer aan de hand, volgens burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen). “We hebben een klein vaccinatiecentrum en de organisatie verloopt uitstekend. Mensen die gevaccineerd worden, vertellen dan op straat hoe vlot alles verloopt. Die mond-aan-mondreclame trekt de laatste twijfelaars over de streep. En ook dat doet onze vaccinatiegraad duidelijk goed.” Mogelijk wonen er in Knokke-Heist ook meer risicopatiënten en hulpverleners, omdat er een ziekenhuis is. Ook die groepen kwamen eerder in aanmerking voor een prik.

Op naar 60 procent

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Knokke-Heist zijn koppositie lang kan aanhouden nu ook jongere groepen aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden en nu het ook drukker zal worden door mensen die voor hun tweede prik komen. Toch kijkt de gemeente nu al uit naar een volgende mijlpaal. "We hopen de komende dagen de kaap van de 60% te overschrijden", zegt burgemeester De Groote.  "Los daarvan ben ik vooral blij om de hoge vaccinatiebereidheid. Want het is alleen door massaal te vaccineren dat we er zullen geraken.

Meest gelezen