Invallers vaccinatiecentrum Sint-Truiden werden tot eind maart opgebeld door medewerkers van de stad

Tot eind maart werden invallers in het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden opgebeld door mensen die voor de stad en voor de eerstelijnszone werken. Het bedrijf Probis dat de coördinatie verzorgt van het centrum, kon dit niet zelf doen omdat ze geen lokaal netwerk hebben.

Deze week raakte bekend dat burgemeester Veerle Heeren (CD&V) en enkele mensen uit haar naaste omgeving in maart al een coronavaccin kregen, terwijl op dat moment de 80-plussers aan de beurt waren. 

In het vaccinatiecentrum kwam toen tussen 20 en 25% van de mensen die uitgenodigd waren voor een vaccin, niet opdagen. “Op dat moment waren er nog niet zo veel vaccins en als er slots openvielen dan zorgden wij ervoor dat die zeker en vast ingevuld raakten”, vertelt algemeen coördinator van Probis Luc De Bock. “We wilden in geen geval dat vaccins verloren gingen. Die vaccins moesten opgebruikt worden binnen een heel beperkte tijd.”

We gaven mensen die voor de stad en voor de eerstelijnszone werken de opdracht om hun netwerk aan te spreken

Als bij de opening van het centrum duidelijk werd dat er heel wat mensen niet kwamen opdagen, dan moesten er invallers worden gezocht. Luc De Block: “Wij zijn zelf niet van Sint-Truiden, de centrummanager van dat moment kwam zelfs van Herentals. Dus we hebben geen netwerk in Sint-Truiden of omgeving. We gaven de medewerkers van de stad en van de eerstelijnszone de opdracht om hun netwerk aan te spreken om zo vlug mogelijk die slots ingevuld te krijgen.” Normaal gezien moesten dan de prioritaire groepen eerst gecontacteerd worden zoals risicopatiënten, maar ook politie- en brandweermensen.

Vaccinatie burgemeester en haar directe omgeving

Hoe de burgemeester en haar directe omgeving op de reservelijst zijn beland, daarop kan de coördinator van Probis geen antwoord geven. “Het enige wat ik kan zeggen dat we in vertrouwen de mensen die voor de stad en voor de eerstelijnszone werken de opdracht hebben gegeven om die sloten in te vullen.”

Meest gelezen