Videospeler inladen...

Schietpartij in favela in Braziliaanse metropool Rio de Janeiro: minstens 25 doden

Bij een schietpartij in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn minstens 25 doden gevallen, onder wie een politieagent. Het vuurgevecht brak uit tijdens een politieoperatie tegen drugscriminaliteit in de favela Jacarezinho. De Verenigde Naties eisen een onafhankelijk onderzoek.

De politieoperatie kwam er naar verluidt nadat de politie meldingen had gekregen over drugshandelaren die voor hun bende kinderen rekruteerden.

De favela Jacarezinho wordt beschouwd als uitvalsbasis van de Comando Vermelho, de grootste drugsbende van Rio. Volgens het digitale platform Fogo Cruzado, dat de gewelddadigheden in Rio de Janeiro registreert, vielen er sinds het begin van de tellingen in 2016 nooit zoveel slachtoffers bij een politieactie.

De operatie vond plaats ondanks een uitspraak van het Hooggerechtshof. Het hof heeft de politie verboden om tijdens de coronapandemie invallen te doen in verarmde Braziliaanse favela's, behalve in "absoluut uitzonderlijke omstandigheden".

Bekijk hier de journaalreportage over de politieactie:

Videospeler inladen...

Verenigde Naties eisen onderzoek

Het Hoog Commisariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vraagt een onafhankelijk onderzoek naar de politieoperatie in de favela. Woordvoerder Rupert Colville heeft het over mogelijk disproportioneel en onnodig geweld door de politie. "We roepen de openbaar aanklager op om een onafhankelijk en degelijk onderzoek volgens internationale normen te voeren." Geweld mag enkel als laatste middel worden gebruikt, benadrukt de VN. De politie heeft ook niets ondernomen om bewijsmateriaal op de plaats van het delict te vrijwaren, zegt de organisatie.

Meest gelezen