Videospeler inladen...

Ophef over "kus zonder toestemming" in Sneeuwwitje-attractie in Disneyland: #MeToo-slachtoffer of onschuldig sprookje?

Afgelopen dagen ontstond er grote heisa naar aanleiding van de opening van een vernieuwde Sneeuwwitje-attractie in Disneyland Californië. Sneeuwwitje heeft immers nooit ingestemd met de kus. Past een vrouw kussen zonder toestemming nog in de huidige tijdsgeest? Communicatiewetenschapper Anke Lion legt uit in het "Laat Journaal"  waarom dit zoveel commotie veroorzaakt. 

Disneyland Californië is na 412 dagen weer open. Met de opening van het pretpark zou weer een magische wereld opengaan voor jong en oud. Maar het pretpark kreeg bakken kritiek over zich heen, die tot bij ons is overgewaaid. Een attractie in het bijzonder werd door critici gefileerd: Snow White's Enchanted Wish. Vooral de kus die Sneeuwwitje krijgt van haar prins doet stof opwaaien: ze heeft immers nooit toegestemd met die kus. 

Waarom is er zo'n felle reactie over de prins die Sneeuwwitje laat ontwaken met een kus? BEKIJK hier het gesprek met communicatiewetenschapper Anke Lion:

Videospeler inladen...

Controversiële kus

De nieuwe attractie, Snow White's Enchanted Wish, was iets waar velen op stonden te wachten. De attractie is gelijkaardig aan de originele attractie van 1955 én de film, die in 1938 uitkwam. Maar het oorspronkelijk verhaal past voor sommigen niet meer in de tijdsgeest anno 2021.

Het probleem dat werd aangekaart door de recensenten van de krant SFGATE. De kus van de prins maakt de in coma liggende Sneeuwwitje weer wakker. En zoals de appel bij Sneeuwwitje, is dat bij de recensenten in het verkeerde keelgat geschoten. 

Het pretpark had vorig jaar al wat mails van boze ouders in zijn klachtenbox gekregen.  Het probleem was dat de attractie, toen nog Snow White's Scary Adventures, te eng was voor kinderen. De boze heks was heel realistisch en sprong uit het niets met een luide schreeuw te voorschijn. Hierdoor maakte Disneyland Californië van de sluiting- door corona- gebruik om de attractie meer kindvriendelijk te maken. 

Videospeler inladen...

Woke

"Woke is een term die uit de VS komt en wordt vooral geassocieerd met de MeToo- en Black Lives Matter-beweging", zegt communicatiewetenschapper Anke Lion. "Het komt eigenlijk van to wake up en staat voor bewust zijn over de ongelijkheden in onze maatschappij." Volgens Lion heeft de term ook een negatieve connotatie. "Het wordt geassocieerd met het opgeheven vingertje, als een soort morele censuur of politieke correctheid, waarbij de vrees is dat het een beperking vormt voor de vrije meningsuiting."

De rol van sociale media is heel groot bij zulke gebeurtenissen. "Vandaag heeft iedereen een smartphone", zegt Lion. "Veel meer mensen hebben toegang tot de publieke sfeer en die is ook gedemocratiseerd. Mensen die gekwetst worden door bepaalde gebeurtenissen of uitspraken krijgen dus ook een stem, wat je op zich als een uitbreiding van de vrije meningsuiting kan beschouwen."

BEKIJK hier communicatiewetenschapper Anke Lion die spreekt over blinde vlekken in onze maatschappij:

Videospeler inladen...

Meest gelezen