Tweede editie Kunst Spotters in Zonhoven: "Ik noem het altijd kunst met de kleine, maar ook met de grote K"

In Zonhoven is afgelopen weekend de tweede editie van Kunst Spotters van start gegaan. Vorig jaar tijdens de eerste lockdown was het al een groot succes. Veel expo's konden niet doorgaan en kunstenaars zochten een alternatief. Dit jaar doen er weer zo'n 71 Zonhovenaren mee. Tijdens een wandelroute kan je de kunstwerken ontdekken in voortuinen, garages of achter ramen. 

Liever iets anders doen dan op een terrasje gaan zitten komend weekend? In Zonhoven kan je een kunstroute wandelen en kunstwerken spotten van zo'n 71 Zonhovenaren, elk met hun eigen creativiteit. "Ik noem het altijd kunst met de kleine, maar ook met de grote K", vertelt initiatiefneemster Frieda Geybels. "Beroeps- en amateurskunstenaars en zelfs kinderen doen mee."

Geybels kwam vorig jaar tijdens de eerste lockdown op het idee omdat haar tentoonstelling en die van vele andere kunstenaars werden afgelast. Ze wilde een kunstroute organiseren en een kleine oproep op Facebook zorgde voor een groot succes. Zo'n 400 mensen kwamen naar de kunstwerken kijken. Dit jaar zijn er twee doe-momenten voor kinderen. "Zij mogen zelf meewerken aan een groot kunstwerk door een scherf te kleven", vertelt Geybels. "Nadien wordt het kunstwerk tentoongesteld."

Tellen met kiezelsteentjes

Afgelopen weekend ging de editie van start en werden er meer dan veertig kunstspotters geteld. Dat tellen gebeurt op een bijzondere manier. "We hebben een ton op mijn oprit geplaatst waar de voorbijgangers een kiezelsteen kunnen ingooien", legt Geybels uit. "Zo weten we ongeveer hoeveel bezoekers op ronde zijn."

Meest gelezen