Videospeler inladen...

BEKIJK: Krijg ik een premie? En kan ik over een hoger loon onderhandelen?  Jouw vragen over het loonakkoord beantwoord

Afgelopen nacht kwam er eindelijk witte rook over het loonakkoord. De federale regering legt de maximale loonopslag van 0,4% op, maar geeft bedrijven ook de vrijheid om een eenmalige premie tot 500 euro netto aan hun werknemers uit te keren. Hoe weet je of je zo'n premie zal ontvangen? En kan je individueel toch nog een hoger loon onderhandelen? Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck beantwoordt jouw vragen in onze VRT NWS Live.

Waarom nam de regering en niet de sociale partners de beslissing?

Uiteindelijk was het de federale regering die de knoop doorhakte over het loonakkoord. Ze baseerden zich daarvoor op de loonwet van 1996. "De bedoeling daarvan is vooral om te voorkomen dat de loonkosten in ons land te veel stijgen in vergelijking met de buurlanden. We moeten zorgen dat we competitief blijven", verduidelijkt financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck. 

Op basis van de loonwet werd berekend dat de lonen de komende twee jaar mogen stijgen met maximaal 0,4% bovenop de index. Dat getal lag dus vast, maar de sociale partners - dat zijn de werkgeversorganisaties en de vakbonden - kunnen verder onderhandelen wat er eventueel buiten die 0,4% loonsopslag nog kan. Maar ook daar raakten de sociale partners het niet over eens. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck legt in deze video uit waar het spaak liep en wat de oplossing van de regering is.

Videospeler inladen...

Kan ik zelf wel nog een hoger loon onderhandelen?

Volgens Michaël Van Droogenbroeck kan je uiteraard individueel meer dan 0,4% loonsopslag krijgen bovenop de index. "Het zal van je baas afhangen, maar het kan zeker." Bekijk in deze video waar bedrijven dan wel rekening mee moeten houden.

Videospeler inladen...

Hoe weet ik of ik een premie kan krijgen? Welke bedrijven hebben goed geboerd?

De federale regering laat de mogelijkheid aan bedrijven die het goed hebben gedaan het afgelopen coronajaar om aan hun werknemers een premie uit te reiken van maximaal 500 euro netto. Maar hoe weet je als werknemer of jouw bedrijf daarbij hoort en je dus recht hebt op zo'n premie? Dat hangt volgens Van Droogenbroeck af van de grootte van het bedrijf waar je in tewerkgesteld bent.

Videospeler inladen...

Zo'n bedrijven zijn bijvoorbeeld supermarkten. "Colruyt heeft het personeel al een extra dag verlof gegeven. Maar ook farmabedrijven of bedrijven die pakjes bezorgen. Dat zijn de klassieke bedrijven die het nu goed hebben gedaan."

Van Droogenbroeck geeft voor alle duidelijkheid wel aan dat dit niet veel bedrijven zijn. "Een schatting van de werkgevers is dat het maximum 6% van de bedrijven is."

Krijg ik als leerkracht ook deze premie? En waarom kregen zorgverleners een lagere premie?

Leerkrachten zullen via dit akkoord geen premie kunnen ontvangen, want het gaat hier enkel om de privésector. 

Zorgverleners kregen in het verleden wel al een premie, maar daar ging het om een bruto extra. "Ik denk dat de premie voor de zorgmedewerkers 985 euro bedroeg, maar die werd belast als een dertiende maand", legt Van Droogenbroeck uit. "Afhankelijk van onder welke schaal je viel, ging daar meer af. Je kan dus minder hebben overgehouden dan de premie die nu wordt gegeven want deze wordt netto toegekend aan de werknemers."

Nog niet alles is beslist. Wordt de hete aardappel opnieuw doorgespeeld dan?

Volgens Van Droogenbroeck moeten de details van het akkoord nog bekendgemaakt worden en is het wachten op een deel van de informatie. "Het punt van een compromis is ook dat afhankelijk van wie het punt maakt, het lichtjes anders geïnterpreteerd of benadrukt wordt. Bijvoorbeeld of de premie op bedrijfs- of sectorniveau onderhandeld zal worden."

Bovendien werd nog niet alles in detail beslist en gaat er nog een stukje huiswerk terug naar de sociale partners. Dat legt Van Droogenbroeck in deze video uit. 

Videospeler inladen...

Voor wie graag nog eens het volledige gesprek met Michaël Van Droogenbroeck bekijkt, dat kan hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen