Twitter

"Wil je nog eens nakijken voor je tweet"? Twitter laat gebruikers nadenken over "vervelende" tweets

Twitter laat gebruikers voortaan twee keer nadenken voor ze een boodschap de wereld insturen waar ze later misschien spijt van zouden kunnen krijgen. Als er woorden in een tweet staan die haatdragend of gemeen kunnen overkomen, krijgen gebruikers een melding of ze de tweet alsnog willen sturen, aanpassen of verwijderen.

Verhitte discussies op Twitter waar de gemoederen hoog oplopen en waar gemene dingen geschreven worden, het is niet ongewoon. Soms zijn het dingen waar je als gebruiker achteraf spijt van hebt. Twitter komt nu met een nieuwe functie om dat te vermijden, "tweeting with consideration", wat vrij vertaald neerkomt op "even nadenken voor je tweet".

Een nieuw algoritme kan mogelijk aanstootgevende taal opsporen in berichten die Twitter-gebruikers willen posten. Denk aan bijvoorbeeld beledigingen, vloeken en haatdragende opmerkingen. Als je het bericht wil plaatsen, krijg je een melding: "Wil je nog eens nakijken voor je tweet?" Je hebt dan drie keuzes: je tweet aanpassen, je tweet verwijderen of je tweet toch posten.

"Mensen komen naar Twitter om te praten over wat er gebeurt, en  soms kunnen gesprekken over dingen die voor ons belangrijk zijn, intens worden en zeggen mensen in het moment dingen waar ze later spijt van krijgen", zeggen product designer Anita Butler en product manager Alberto Parrella. Daarom is het bedrijf vorig jaar gestart met een test waarbij mensen eerst gevraagd werd of ze een mogelijk kwetsend bericht op die manier wilden posten.

Volgens Twitter werkte dat goed. 34 procent van de gebruikers die een melding kregen, paste zijn tweet aan of verwijderde ze. Bovendien hielden ze er ook later rekening mee. Wie één keer een melding kreeg, postte nadien 11 procent minder aanvallende tweets. En wie een melding kreeg, kreeg zelf ook minder aanvallende en kwetsende tweets terug.

Opruiende taal beperken

De nieuwe functie wordt nu uitgerold, in eerste instantie alleen bij Engelstalige accounts op iOs en Android. Er zijn wel nog enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo hield het systeem eerst geen rekening met de relatie tussen twee Twitteraars en hoe ze op elkaar reageren. Als twee accounts veel naar elkaar tweetten, is de kans groter dat ze beter aanvoelen welke toon ze kunnen gebruiken.

Het initiatief is een van de inspanningen die Twitter levert om opruiende taal op hun platform te beperken. Ook andere sociale media krijgen steeds meer de vraag om daar rekening mee te houden.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de functie bij Nederlandstalige accounts ingevoerd zal worden.

Meest gelezen