Radio 2

Zaki (76) pleit voor andere aanpak in woonzorgcentra: "Minder betutteling, meer rock-'n-roll"

Voormalig radio- en televisiepresentator Zaki roept via een Facebook-bericht op om meer te luisteren naar de oudere generatie. De Gentenaar heeft in de coronacrisis gemerkt dat er veel óver oudere mensen wordt gepraat, maar dat ze nauwelijks zelf aan het woord komen. Zaki ijvert ook voor een andere aanpak in woonzorgcentra. "Mijn generatie, de babyboomers, komt eraan. De visie die vandaag heerst in woonzorgcentra, is niet de juiste voor de toekomst."

Beluister hier het gesprek met Zaki bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Met een Facebook-bericht vraagt voormalig radio- en televisiepresentator Zaki, ofwel Jackie Dewaele, meer aandacht voor de ouderen uit onze maatschappij. Vijf jaar geleden schreef de Gentenaar nog het boek "Ondeugend ouder worden". "Dat boek ging over het feit dat er zoveel misvattingen zijn over ouder worden. Wat er gebeurd is met corona, is daar een klein beetje het gevolg van", zegt hij.

De waarde van oudere mensen moet herbekeken worden

Zaki, Voormalig radio- en tv-presentator

Zaki ergert zich aan de betuttelende manier waarop met ouderen wordt omgegaan, maar ook dat ze niet worden aanschouwd als een volwaardige gesprekspartner. "Je zou toch verwachten dat ze allemaal aan tafel mogen zitten om hun mening te geven over de toekomst. Het is totaal misgelopen in die woonzorgcentra. Dat is omdat er een verkeerde visie was en men niet klaar was voor wat er ging gebeuren."

(Lees verder onder het Facebook-bericht)

De oud-presentator vindt dat er een opvatting heerst over oudere mensen die niet klopt met de werkelijkheid. "Meestal lijkt het alsof die mensen niet veel meer waard zijn in deze maatschappij als ze ouder worden. De waarde van oudere mensen moet herbekeken worden."

Onaangepaste woonzorgcentra

Verder stelt hij zich openlijk de vraag of woonzorgcentra wel aangepast zijn aan volgende generaties. "Mijn generatie, de babyboomers, komt eraan. Zij zullen straks ook een beroep moeten doen op dat soort tehuizen. En dan zie je dat de sfeer die daar hangt, niet meer klopt met wat wij willen."

Er zijn al enkele woonzorgcentra die hem hebben gecontacteerd om te praten over zijn ideeën. "De visie die vandaag heerst in die centra is niet de juiste voor de toekomst", legt Zaki uit. "Wij zijn de generatie die de terrassen hebben uitgevonden, maar aan zo’n centra zijn nauwelijks terrassen, toch?"

Enkele pioniers

Er zijn al enkele woonzorgcentra in Vlaanderen die nagedacht hebben over de veranderende bezetting en de nieuwe wensen die daarmee gepaard gaan. Bij Bij zorgnetwerk Trento vzw in Zele en Hamme willen ze de bewoners meer autonomie geven.

Pizza bestellen of in een t-shirt van AC/DC rondlopen, hier kan het
Dirk Poppe, directielid van Trento vew

"We vertrekken vanuit de vraag van de bewoners. We merken dat zij andere dingen verlangen zoals inderdaad bijvoorbeeld een kwaliteitsvolle internetverbinding. We wegen af wat kan en wat niet. Want sommige vragen kosten wel veel geld en zijn niet eenvoudig om uit te voeren."

Beluister het volledige gesprek met directielid Dirk Poppe van de woonzorgcentra in Hamme en Zele hier: 

Meest gelezen