ASZ Geraardsbergen

ASZ Geraardsbergen opent nieuwe afdeling: "Plaats om te revalideren met aandacht voor zelfredzaamheid"

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Geraardsbergen heeft een nieuwe afdeling geopend voor mensen die revalideren nadat ze een orthopedische ingreep hebben gehad. Er is plaats voor 20 mensen om te overnachten, en er wordt hard gewerkt aan de zelfredzaamheid van de patiënten. "De bedoeling is om de beweeglijkheid, spierkracht en uithouding op te krikken", zegt woordvoerster Dorien Buyst.

Wie net een orthopedische ingreep heeft gehad, kon al terecht in ASZ campus Wetteren. Door de grote vraag voor deze dienst kan dat voortaan ook in het ASZ in Geraardsbergen. Het ziekenhuis heeft er een afdeling "locomotorische revalidatie" geopend. Dat is een afdeling waar mensen terechtkunnen na een operatie aan de knie, schouder of heup. "Ze kunnen dan op die afdeling blijven om de revalidatie optimaal te laten verlopen", vertelt woordvoerster Dorien Buyst.

Aangepaste accommodatie

Er is plaats voor 20 mensen om te overnachten: zowel patiënten die in het ziekenhuis zelf zijn geopereerd, als mensen die naar het ziekenhuis worden doorverwezen. "De eerste patiënten verblijven er al. Er staat voor hen een volledig team klaar van artsen en verpleegkundigen die hen zo goed mogelijk proberen helpen. Er wordt dan een plan opgemaakt dat hen helpt op vlak van zelfredzaamheid, wat belangrijk is voor als ze terug naar huis gaan."

Buyst wijst erop dat ze ook aan de nodige accommodatie gedacht hebben. "Er is een grote oefenzaal waarbij er individuele therapie wordt gegeven, maar ook groepstherapie. Zo kunnen ze na verloop van tijd qua beweeglijkheid, spierkracht en uithouding terug naar een niveau zoals voorheen."

Meest gelezen