BELGA (archief)

Zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael coronavrij verklaard na mestonderzoek

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen hebben de voorbije maanden meststalen van alle zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael onderzocht op zoek naar sporen van het coronavirus. Alle 1.116 testen waren negatief. "De resultaten zijn een bijzonder goede zaak voor onze dierentuinen, die zich streng aan de coronamaatregelen houden", zegt Herwig Leirs, voorzitter van de raad van bestuur.

Om na te gaan of de zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckendael het voorbije jaar besmet zijn geraakt met COVID-19, verzamelden verzorgers vanaf eind 2020 drie keer een meststaal van elk dier. Masterstudent Tine Cooreman van de UAntwerpen zocht daarin naar de aanwezigheid van coronavirussen, dus niet alleen COVID-19. 

"Dat stond gelijk aan ongeveer 25 à 30 dagen onderzoekswerk", zegt Cooreman. "Dit zijn dus duidelijk geen sneltesten, maar we krijgen er wel een heel zeker resultaat mee."

De test op de meststalen was een PCR-test, maar dus zonder een wisser in de neus van de dieren te moeten steken. "Een wisser diep in de neus steken is te invasief voor de meeste soorten", zegt dierenarts Frans Vercammen van Zoo Antwerpen en Planckendael. 

"Die methode is bij wilde dieren zoals leeuwen of chimpansees bovendien zeer gevaarlijk voor de onderzoekers. We gaan individuen ook zeker niet verdoven voor dergelijk wetenschappelijk onderzoek."

Strikte maatregelen

"De resultaten zijn een bijzonder goede zaak voor onze dierentuinen, die zich streng aan de coronamaatregelen houden", zegt Herwig Leirs, voorzitter van de raad van bestuur." 

Zoo Antwerpen en Planckendael stellen dat ze tijdens de coronapandemie strikte maatregelen nemen om het virus ver weg van de dieren te houden. Mondmaskers en handschoenen worden nog meer gebruikt dan voorheen en verzorgers letten nog meer op mogelijke symptomen van virussen zoals hoesten, niezen en vermoeidheid.

Volgens de dierentuinen kan het onderzoek ook helpen om wildpopulaties te beschermen tegen door de mens overgedragen virussen

Meest gelezen