Radio 2

Geen nieuwe MS kliniek in Melsbroek: 200 jaar oude Ursulinenklooster wordt voorlopig niet gesloopt 

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van een ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis op de site van het Nationaal MS Centrum in Melsbroek, Steenokkerzeel, geschorst. Daardoor wordt het Ursulinenklooster voorlopig niet gesloopt.

De uitbreidingsplannen van het MS Center in Melsbroek, een deelgemeente van Steenokkerzeel, slepen al jaren aan. Bedoeling is om een nieuw ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis te bouwen op de site. Daarvoor moeten andere gebouwen, zoals het tweehonderd jaar oude Urselinenklooster, gesloopt worden. Voor de sloop van dat klooster, erkend als bouwkundig erfgoed, gaf de deputatie van Vlaams-Brabant vorig jaar groen licht.  Maar daar gingen heel wat buurtbewoners niet mee akkoord en ze vochten de beslissing aan. 

Arrest

Het actiecomité ‘Red Melsbroek’ heeft nu zijn slag thuis gehaald in zijn strijd tegen de in hun ogen ‘megalomane’ plannen van de MS kliniek.  Want de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van het ziekenhuis en het psychiatrisch verzorgingstehuis geschorst. De Raad oordeelt dat de locatie waar de nieuwe gebouwen zouden komen een woongebied is en in woongebieden zijn openbare nutsvoorzieningen enkel toegelaten als ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. En dat zou door de deputatie van Vlaams-Brabant niet onderzocht zijn, zo staat in het arrest. 

Niet duidelijk waarom de sloop van het klooster noodzakelijk is voor de bouw van een nieuw ziekenhuis

Arrest Raad voor Vergunningsbetwistingen

Daarnaast verduidelijkt de deputatie in de vergunning niet waarom de sloop van het klooster noodzakelijk is voor de verwezenlijking van het project, aldus de Raad nog. De vergunning bevat "geen afweging van de erfgoedwaarde van het klooster tegen het maatschappelijk belang van de aanvraag", klinkt het.

Dit project overstijgt ons rustig dorpje, goed dat we deze veldslag hebben gewonnen

Ann Goovaerts, acitiecomité 'Red Melsbroek'

Bij het actiecomité ‘Red Melsbroek’ wordt opgelucht gereageerd. “Het is een veldslag die we gewonnen hebben” zegt Ann Goovaerts. “Dit is een project dat een rustig dorpje als Melsbroek overstijgt. Het is nu afwachten wat er verder gaat gebeuren. Wij zijn niet tegen een modernisering maar het is de schaalvergroting waar wij absoluut niet mee kunnen akkoord gaan. We gaan nu afwachten wat de volgende stappen zullen zijn.”

Meest gelezen