Stad Leuven

95 procent van 12-jarigen mag naar school van eerste of tweede keuze in regio Leuven

De voorbije weken konden ouders in de ruime regio rond Leuven hun 12-jarig kind aanmelden voor een middelbare school in september. Circa 12.000 leerlingen meldden zich aan: 95 procent kreeg onmiddellijk hun school van eerste of tweede keuze toegewezen.

Deze week kregen de ouders te weten in welke school ze hun kind kunnen inschrijven: 95 procent van de kinderen kan terecht in de school van eerste of tweede voorkeur in regio Leuven. “Dit zijn goede resultaten. Ze tonen aan dat het aanmeldsysteem werkt”, zegt schepen van Onderwijs, Lalynn Wadera (Vooruit). “Het wil vooral ook zeggen dat ouders en kinderen minder stress hebben en zich minder zorgen moeten maken of ze al dan niet ergens terecht kunnen. Ze hoeven zich ook niet in verschillende systemen aan te melden, maar het kan via één programma, via één klink.”

Het digitale aanmeldsysteem geraakt elk jaar beter ingeburgerd en het aantal deelnemende scholen stijgt ook jaarlijks. “Intussen zijn we met 79 scholen die mee in eenzelfde aanmeldsysteem zitten”, zegt Johan Vrancken, coördinator van het samenwerkingsverband aanmelden.school. “Dat maakt het voor ouders die een school in de bredere regio overwegen gemakkelijk. Bovendien zien we dat kinderen nu sneller weten in welke school ze terecht kunnen.” 

Voorrang

Kinderen die al een broer of zus in een voorkeurschool hebben of van wie ouders in de school werken, kregen voorrang. Toch is er nog altijd 1,7 procent van de kinderen met interesse voor een Leuvense school, die nog geen enkele plaats kreeg toegewezen. Er worden wel nog enkele verschuivingen verwacht en de mogelijkheden voor hen worden verder bekeken.

Meest gelezen