Google Streetview

Afrit E40 in Affligem wordt aangepast: "Geen file meer tot op autosnelweg"

De Vlaamse Overheid gaat de afrit van de E40-autosnelweg in Affligem in 2023 vernieuwen. De verkeerslichten op het einde van de afrit voor het verkeer, dat vanuit Brussel komt, verdwijnen dan. Ze worden vervangen door een keerpunt. Dat moet voorkomen dat er op de afrit nog files ontstaan die tot op de autosnelweg reiken.

De afrit van de E40 in Affligem heeft een slechte reputatie. Het verkeer dat vanuit Brussel komt en dat de afrit neemt, komt uit op een kruispunt met verkeerslichten. Daardoor ontstaat er tijdens de spitsuren telkens een file op de afrit, waarvan de staart tot op de E40 reikt. In 2020 gebeurde in die staart van de file nog een dodelijk ongeval. Een nieuwe inrichting moet zulke drama's voorkomen.

Weg verkeerslicht, welkom keerpunt

Het agentschap Wegen en Verkeer heeft in samenwerking met de gemeente en met de politie een nieuwe regeling uitgewerkt. Ten noorden van de afrit is een terrein aangekocht waarop tegen 2023 een keerpunt zal komen. Langs dat keerpunt zal zowel het verkeer, dat vanop de afrit naar Liedekerke en Affligem wil rijden, als het verkeer naar de E40, dat vanuit Liedekerke komt, moeten omrijden. Op de brug zelf linksaf slaan zal voor geen van beide verkeersstromen meer kunnen. 

Op deze afbeelding zie je hoe de twee verkeersstromen naar het keerpunt worden geleid. Zo komen ze niet meer in conflict met elkaar en kunnen de verkeerslichten verdwijnen.

kabinet Lydia Peeters

Tevreden

Het gemeentebestuur van Affligem reageert tevreden. "Wij zijn bijzonder verheugd dat we eindelijk een minister hebben die de mouwen heeft omgerold en gewerkt heeft aan een duurzame oplossing voor het gevaarlijke afrittencomplex ", zegt schepen van Openbare Werken Tim Herzeel (Open 2040) . "Onze oprechte dank aan minister Peeters voor deze structurele oplossing", aldus de schepen. 

Meest gelezen