Foto: Unsplash

Als een kaars opbrandt, ademen we die dan gewoon in? En is dat ongezond?

Wat gebeurt er eigenlijk met een kaars die opbrandt? Ademen we die gewoon in? En welke gevolgen heeft dat dan? Is dat ongezond? "Het klopt dat we die kaars eigenlijk inademen", zegt binnenluchtexpert Marianne Stranger van de VITO. "Elke kaars heeft een bepaalde uitstoot. Gebruik ze met mate."  

"Nieuwe feiten" kreeg een interessante vraag binnen van Patricia uit Aalst: waar gaat een kaars naartoe als ze opbrandt? Marianne Stranger van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) bevestigt: eigenlijk ademen we die kaars dan in (en hoe slechter de ruimte geventileerd is, hoe meer we ervan inademen): "De kaars bestaat uit was, die verschillende ingrediënten heeft, soms ook geurcomponenten (bij geurkaarsen). Dat warmt op en verbrandt via de wiek. Het komt dan als gas en aërosolen in de lucht terecht." 

Naast bijvoorbeeld CO₂ worden tijdens het verbrandingsproces bepaalde moleculen gevormd: "Het kan gaan om benzeen, een kankerverwekkende stof, formaldehyde, en een hele waaier aan reactieproducten. Voor elke kaars is dat uiteraard verschillend. Je hebt geurkaarsen en niet-geurende kaarsen. Je hebt kleine kaarsen, de theelichtjes, en grote tuinkaarsen met van die dikke wieken." 

De piek van de uitstoot komt er als we de kaars doven

Marianne Stranger (VITO)

En dat betekent dus variatie in uitstoot: "Er bestaat zelfs een vast scenario om de uitstoot van kaarsen te bepalen. Wat we zien is dat elke kaars een andere uitstoot heeft, maar de piek van fijnstof en aërosolen komt steevast bij het doven van de kaars."

Bestaan er dan ongezonde en gezonde kaarsen? Stranger is voorzichtig: "Veel hangt ervan af waar de kaars gebrand wordt, in welke ruimte en hoe goed die verlucht is. En hoeveel je er aansteekt. Een tuinkaars bijvoorbeeld geeft veel roetproductie en steek je best in de tuin aan. Maar de boodschap is vooral: gebruik ze met mate. Want daar hangt veel van af. Een theelichtje kan klein zijn, maar 20 of 30 theelichtjes, dat telt ook op. Geurkaarsen hebben ook nog een extra toegevoegd product, de geurmolecules." 

Er is geen gevaar op CO-vergiftiging, maar het is sowieso altijd nodig om binnenruimtes goed te verluchten. 

Zijn er gezonde en ongezonde kaarsen? veel hangt af van de ruimte, en gebruik met mate

Beluister hier het volledige gesprek in "Nieuwe feiten": 

Foto: Unsplash

Meest gelezen