De dood van George Floyd veroorzaakte ontzettend veel verontwaardiging in de VS en op verschillende plaatsen verschenen muurschilderingen om hem te herdenken.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Derek Chauvin en 3 andere ex-agenten ook voor federale rechter, wegens schenden burgerrechten George Floyd

De vier voormalige agenten van de politie van de Amerikaanse stad Minneapolis die betrokken waren bij de dood van de zwarte man George Floyd in mei vorig jaar, zullen voor een federale rechter moeten terechtstaan voor het opzettelijk schenden van de grondrechten van Floyd. Een van hen, Derek Chauvin, is al door een staatsrechtbank veroordeeld wegens doodslag. Een tweede veroordeling kan leiden tot extra tijd in de cel.

George Floyd stierf op 25 mei 2020 nadat agent Derek Chauvin meer dan 9 minuten lang met zijn knie op de hals van Floyd had geduwd. Drie andere agenten grepen niet in. De vier agenten schonden daarmee de grondrechten van Floyd, zo heeft een federale "grand jury" vandaag geoordeeld. Op basis van die beschuldiging zullen ze later voor een federale rechter moeten verschijnen. Het gaat in dit geval niet om een moordzaak zoals in het staatsproces tegen Chauvin (zie verder), maar om een inbreuk van de burgerrechten van Floyd.

Derek Chauvin, Thomas lane, J. Alexander Kueng en Tou Thao kijken tegen een drievoudige aanklacht aan. Ze worden er onder andere van beschuldigd Floyds recht te hebben geschonden om niet op een onredelijke manier te worden gearresteerd en niet met onredelijk geweld door een politieagent geconfronteerd te worden. Alle vier worden er ook van beschuldigd dat ze gefaald hebben in het toedienen van medische hulp aan Floyd. 

De vier ex-agenten die betrokken waren bij de dood van George Floyd. Allen zijn ze ontslagen en zullen nu zowel voor een staatsrechtbank als voor een federale rechter moeten verschijnen.
Hennepin County Sheriff

Derek Chauvin zal ook in een andere zaak voor een federale rechter moeten verschijnen. Hij wordt er namelijk ook van beschuldigd de rechten van een 14-jarige jongen te hebben geschonden, tijdens een arrestatie jaren geleden, waarbij Chauvin de jongen vasthield bij de nek en hem herhaaldelijk met een zaklantaarn sloeg. De jongen hield er verschillende verwondingen aan over.

In de zaak-George Floyd werd Chauvin vorige maand al door een staatsrechtbank veroordeeld wegens doodslag. Hij werd over de hele lijn schuldig bevonden. Welke straf hij krijgt, is nog niet bekend. De strafmaat wordt normaal gezien op 25 juni uitgesproken. Hij riskeert een celstraf van maximaal 40 jaar. Chauvin zit in afwachting opgesloten in de zwaarst bewaakte gevangenis in de staat Minnesota.

Uit het archief: staatsrechter Peter Cahill leest het verdict voor (20/4/2020):

Videospeler inladen...

Eerder deze week kondigde de advocaat van Chauvin aan dat de verdediging een nieuw proces vraagt. De rechtbank en het openbaar ministerie zouden juridische fouten hebben gemaakt, waardoor het proces niet eerlijk zou zijn verlopen, meent de verdediging. 

Een veroordeling voor een federale rechter - de aanklacht die vandaag is bekendgemaakt - zou tot een extra gevangenisstraf kunnen leiden, bovenop de straf die de staatsrechtbank nog moet uitspreken. Op het schenden van de grondrechten staan zware straffen, zoals een levenslange gevangenisstraf en zelfs de doodstraf. Maar dat is zeldzaam en Amerikaanse media gaan ervanuit dat Chauvin en zijn ex-collega's een veel lichtere straf zullen krijgen, mochten ze worden veroordeeld, van 14 tot 24 jaar. Wanneer het federale proces start, moet nog worden bepaald.

Ook de drie andere agenten zullen naast dit federale proces nog voor een staatsrechtbank verschijnen. Dat proces zal allicht in augustus plaatsvinden. Zij zijn voorlopig vrij op borgtocht.

Wie was George Floyd en waarom maakte zijn dood zoveel reacties los? We leggen het je uit in één minuut. Opgelet, sommige beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Meest gelezen