BEKIJK: Coldplay in gesprek met Eva De Roo: "Onze volgende tournee zal zo groen mogelijk zijn"

Coldplay lanceert vandaag de nieuwe single "Higher power". Eva De Roo van StuBru kon deze week met frontman Chris Martin en gitarist Jon Buckland praten. De band kondigde bij de release van hun vorige album aan dat ze enkel nog op tournee zouden gaan als dat ecologisch verantwoord was en heeft intussen hard gezocht naar manieren om dit mogelijk te maken. 

Coldplay is op de website alienradio.fm al een tijd aan het hinten naar nieuwe muziek. Vandaag laat de Britse band "Higher power" op de wereld los. Het nummer ging trouwens in primeur tijdens een videoverbinding met het internationale ruimtestation ISS: Coldplay had de Franse astronaut Thomas Pesquet een opname gestuurd. "Op aarde kunnen we momenteel nergens optreden, dus we dachten: laten we het speciaal voor jou spelen", grapte zanger Chris Martin. "Dit is ons concert voor één persoon. En de song gaat over de astronaut vinden in onszelf, de mens die fantastische dingen kan doen."

Bekijk hier de digitale ontmoeting tussen Coldplay en Thomas Pesquet: (en lees daaronder verder) 

"Higher power" is een single waarvoor Chris Martin zich liet inspireren door het specifieke, leuke geluid van een wastafel. "Soms komen songs tot je langs kleine ingangen", vertelt Chris Martin in een exclusief interview dat Eva De Roo van StuBru met hem had.

Bekijk hier het volledige interview met Coldplay, waarin ze het ook nog hebben over hun vriendschap met Stromae en over wat ze geleerd hebben tijdens de lockdowns: 

Videospeler inladen...

De song refereert onmiskenbaar aan de muziek van de jaren 80, maar volgens Martin is dat niet verwonderlijk. "In elke periode zijn er goeie dingen te vinden. En je kan nu naar al die muziek luisteren, uit gelijk welke periode. Het is allemaal makkelijk online te vinden. Dus in 1 dag kan je zowel door de jaren 80 als door de jaren 90 als door de jaren 40 beïnvloed worden. En zo luisteren wij naar muziek, op een heel schizofrene manier." 

In november 2019, bij de release van hun vorige album "Everyday life", kondigde de band nog aan dat ze niet op tournee zouden gaan om ecologische redenen. De band reisde de laatste de wereld rond in 2016 en 2017 met de "A head full of dreams tour". Ze traden toen 122 keer op.

Voor de fans is er nu goed nieuws. Na die aankondiging werden ze benaderd door mensen en bedrijven die allerlei ideeën hadden om een tournee milieuvriendelijker te maken. Tijdens het voorbije jaar heeft de band hier verder over nagedacht. "Onze volgende tournee zal zo groen zijn als we die maar kunnen maken", belooft Chris Martin nu aan Eva De Roo. "En uiteraard zal er altijd nog ruimte zijn om dat nog te verbeteren." 

Bekijk hier de videoclip van de nieuwe single "Higher power": 

Bekijk de hoogtepunten uit het gesprek tussen de ESA-astronaut Thomas Pesquet in het ISS en Coldplay:

Videospeler inladen...

Meest gelezen