Overal worden in allerijl extra crematieplaatsen ingericht.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Explosieve coronagolf bedreigt India en de wereld", roep om totale lockdown wordt groter

In India en Nepal explodeert de epidemie met overvolle ziekenhuizen en crematoria en gebrek aan zuurstof. Toch blijft de regering in New Delhi een nationale lockdown afwijzen, ondanks de dringende vraag in zowel binnen- als buitenland om die wel in te voeren. In de westelijke deelstaat Goa is een op de twee testen positief, ook in buurland Nepal is dat het geval.

De voorbije week zijn er in India 1,5 miljoen besmettingen vastgesteld en in werkelijkheid zijn het er wellicht veel meer. Vandaag is een nieuw recordaantal van meer dan 400.000 besmettingen vastgesteld. Het virus waart nu overal in India rond. In de kleine westelijke deelstaat Goa - erg belangrijk voor strandtoerisme - is een op de twee testen positief. Het aantal doden ligt al een week boven de 3.000 per dag en lag vandaag zelfs net onder de 4.000.

Veel ziekenhuizen zijn overvol en soms liggen er twee patiënten in een bed, maar toch liggen er nog altijd mensen op straat in afwachting van hulp. Niet zozeer bedden, als wel een tekort aan zuurstof is een probleem en de prijzen op de zwarte markt swingen de pan uit. 

Veel Indiërs overleven dit niet en in allerijl zijn extra crematoria en begraafplaatsen ingericht, maar ook die kunnen de toestroom nauwelijks nog aan. 

Waarom geen nationale lockdown?

De roep om een nationale lockdown wordt alsmaar groter. Artsen, experten en nu ook leden van het Hooggerechtshof vragen een lockdown in heel India, maar de conservatieve premier Narendra Modi houdt voorlopig de boot af uit vrees voor economische gevolgen. (Lees verder onder de foto).

Een vrouw rouwt bij het lichaam van een overleden familielid.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rahul Gandhi, de leider van de centrumlinkse oppositiepartij Congres, zegt dat "een explosieve coronagolf India en de rest van de wereld bedreigt". Hij merkt op dat een op de zes mensen van de hele wereldbevolking in India woont. Ook hij eist een totale lockdown in heel het land om de crisis te bezweren. De oppositie verwijt de regering-Modi dat die de crisis heeft laten ontsporen. Onlangs heeft de partij van Modi enkele belangrijke deelstaatverkiezingen verloren. 

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en toparts Anthony Fauci vragen India om een volledige lockdown van twee tot vier weken in combinatie met snellere vaccinaties. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben medisch personeel, zuurstofflessen en geneesmiddelen naar India gestuurd. Ook ons land doet dat.

Ziekenhuizen in Nepal liggen vol

In navolging van India kraakt ook het gezondheidssysteem in buurland Nepal. Vandaag is daar een recordaantal van 9.000 geregistreerde besmettingen opgetekend, een maand geleden waren er dat net geen 300 per dag. Ook daar is  bijna de helft van de uitgevoerde coronatesten positief. In de hoofdstad Kathmandu zijn er geen bedden meer voor patiënten en worden die weggestuurd. Het aantal doden ligt officieel op 3.500, maar die statistieken slaan veelal op het centrum van het land en niet op afgelegen gebieden.

Nepal is een arm land met een gebrekkige infrastructuur. Een levering van een miljoen vaccins vanuit India is opgeschort omdat dat land voorrang geeft aan de eigen bevolking. Nepal krijgt nog wel vaccins uit Rusland en China. Het kleinere Nepal krijgt veel minder aandacht, maar nadat enkele buitenlandse bergbeklimmers op de Everest en ook de Dhaulagiri besmet zijn geraakt, is de crisis in dat land ook in de internationale belangstelling gekomen.

Deze patiënt in een ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu krijgt zuurstof.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen