Nicolas Maeterlinck

Plexi-perikelen voor heropening terrassen: hoe kon onduidelijkheid over regels ontstaan? En wie is verantwoordelijk?

Aan de vooravond van de heropening van de terrassen zitten heel wat horeca-uitbaters met de handen in het haar, nu blijkt dat er geen uitzonderingen worden gemaakt op de regel dat er 1,5 meter afstand moet zijn tussen de verschillende gezelschappen op een terras. Nochtans stond dat anders in het protocol dat is afgesproken tussen de sectorfederatie en de federale overheid. Hoe komt het dat burgemeesters, Vlaamse regering, federale regering en horeca nu al meer dan 24 uur lang discussiëren over plexiglas?

Hoe komt het dat de regels op het laatste nippertje veranderen?

"De fout zit duidelijk bij de federale regering", legt Wetstraatjournalist Bart Verhulst uit in "De wereld vandaag". "Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Middenstand David Clarinval (MR) hebben begin deze week een protocol afgesproken met de horecasector over hoe de heropening van de terrassen in de praktijk moet verlopen."

"In dat document staat dat de tafels zo moeten worden geschikt dat er 1,5 meter tussen de gezelschappen is, tenzij er een scheiding is met een plexiglazen wand van minimaal 1,8 meter. Dat gaat eigenlijk in tegen de beslissing van het Overlegcomité. Daar was gezegd dat er geen beperking van het aantal mensen op één terras komt, op voorwaarde dat wordt gegarandeerd dat er 1,5 meter tussen de gezelschappen is. Versta: er kunnen géén uitzonderingen zijn."

Heeft men al dan niet bewust iets niet gezien?

"Je zou kunnen stellen dat die twee ministers onbewust over iets hebben gelezen, maar dat blijkt niet het geval. Bij het tot stand komen van het protocol zijn wel vragen gesteld over de hoogte van de wand." Met andere woorden: men heeft over een plexiglazen wand gepraat, dus wist men dat dit in de tekst van het goed te keuren protocol stond.

"Heeft men zich bewust te ver gewaagd in de hoop dat het wel zou passeren?" Een duidelijk antwoord hierop heeft Verhulst niet, maar er is wel een opmerkelijke opeenvolging van onduidelijkheden. "De kabinetten verwijzen naar elkaar, en ook naar het coronacommissariaat, dat eerst had gezegd dat het oké was."

Beluister hieronder het gesprek met Bart Verhulst in "De wereld vandaag" en lees eronder voort:

Woensdagavond blijkt dat het dan toch niet oké was voor het coronacommissariaat. "Dat er in plaats van 1,5 meter tussen personen van verschillende tafels mag voorzien worden in plexiglas, was niet afgesproken in het Overlegcomité", laat coronacommissaris Pedro Facon weten aan VRT NWS. Hij wordt daarin naar eigen zeggen gesteund door de kabinetten van de premier, van Volksgezondheid (minister Frank Vandenbroucke, red.) en Binnenlandse Zaken (minister Annelies Verlinden, red.). 

"Intussen was het kwaad geschied", aldus Verhulst. "Het protocol was gepubliceerd op de website van Horeca Vlaanderen en de FOD Economie. Gisteravond en vanmorgen hebben de federale topministers nog eens bevestigd dat het protocol moet worden aangepast, maar intussen waren de  horeca-uitbaters al aan de slag om hun terras uit te zetten, met de berekening dat plexiglazen wanden wel kunnen."

Waarom duiken er telkens weer praktische problemen op?

"Ik denk dat dit veel te maken heeft met het feit dat versoepelen veel moeilijker is dan verstrengen", zegt Bart Verhulst. "Als je gecontroleerd wil versoepelen, moet je alles tot in het kleinste detail gaan beschrijven in allerlei documenten."

En ja, we hebben tijdens deze coronacrisis al wat absurditeiten meegemaakt. Denk maar aan de raamregel op de treinen naar de kust, de discussie over zitbanken, de mondmaskerplicht voor boswandelaars of de avondklok in Brussel, die vanavond nog om 22 uur ingaat , maar twee uur later alweer vervalt omdat de avondklok in het hele land door een samenscholingsverbod wordt vervangen.

Wie moet nu op de blaren zitten?

De plexikwestie leidt tot veel ongenoegen. De horeca-uitbaters moeten hun plannen op het laatste moment bijsturen. Zij zullen uiteindelijk minder tafels mogen plaatsen dan aanvankelijk gehoopt.

Maar ook veel burgemeesters kunnen er niet mee lachen. Er komen boze reacties uit onder meer Gent, Oostende, Leuven en Antwerpen. "Dit is geen ernstige manier van werken", is de teneur. Veel burgemeesters laten weten dat dergelijke aanpassingen op het laatste moment amper of helemaal niet te handhaven zijn.

"Ik begrijp niet goed dat men eerst met de horecafederatie protocols afsluit en enkele uren voor de terrassen open gaan een ander besluit neemt", strooit Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zout in de wonde. "Ik heb daar geen verantwoordelijkheid in. Dat ligt aan de overkant van de staat (bij de federale regering, red.)." Verschillende Vlaamse excellenties roepen op om hiermee pragmatisch om te gaan.

"Ik denk dat het voor de eerste dagen gedogen zal zijn en dat het komende dinsdag op het nieuwe Overlegcomité opnieuw aan bod zal komen", denkt Bart Verhulst luidop.

Bekijk hier meer uitleg van onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen