Credits: Hannah De Beir

Ex-olympiër Jelena Peeters ontwerpt samen Henk Willems de Belgische outfits voor Olympische Spelen: "Meer focus op fashion, minder op sport"

 Ex-olympiër Jelena Peeters heeft, samen met grafisch ontwerper Henk Willems, de outfits voor de Belgische atleten die naar de Olympische Spelen in Tokio gaan, mogen ontwerpen. Willems is ook docent aan de Gentse Arteveldehogeschool en maakte de outfits zo dat ze niet enkel voor het sporten zelf bedoeld zijn. "Het zou leuk zijn als de atleten de kleren ook op andere momenten dragen", klinkt het.

Henk Willems, docent aan de Arteveldehogeschool, kreeg dit jaar samen met ex-olympiër en snelschaatsster Jelena Peeters de eer om de outfits te ontwerpen voor de Belgische atleten die naar de Olympische Spelen gaan. Hun bedrijf, WillemsPeeters, werd eerder per toeval betrokken bij het design van de kleding. "Enkele jaren geleden hebben we de kleding voor de snelschaatsers mogen maken. Dat was toen voor de Winterspelen in Zuid-Korea. Die zijn blijkbaar niet onopgemerkt gebleven", is Willems trots.

Luister hier naar het gesprek met Henk Willems bij Radio 2 Oost-Vlaanderen, en lees verder: 

Ze werden gevraagd om een nieuwe reeks te ontwerpen voor de Zomerspelen van dit jaar. "Alle designs zijn voor een stuk persoonlijk. Wij ontwerpen niet echt met het oog om heel sportieve dingen te maken, maar eerder met aandacht voor fashion. Het zou leuk zijn als de atleten de kleren ook op andere momenten dragen."

Alles behalve schoenen

Het Belgisch Olympisch Comité legde wel enkele beperkingen op qua grafische vrijheid. "Je kan natuurlijk niet helemaal je eigen ding doen. De drie kleuren van België moeten er uiteraard in verwerkt zitten. Ook het zwart mocht niet te fel aanwezig zijn, omdat Tokio op dat moment zal kreunen onder heel warme temperaturen, rond de 40 graden."

Uitgezonderd schoenen mochten ze ook alle andere kledingstukken samenstellen. "Voor de rest hebben we alles van kousen tot korte kledij tot lange kledij en zelfs regenkledij mogen ontwerpen. Zelfs de reiskoffer waarmee ze vanuit Zaventem zullen afreizen, hebben wij mogen voorzien van een aangepaste stijl."

Meest gelezen