Ex-agent van de Antwerpse politie vrijgesproken voor diefstal en racisme

Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft een 40-jarige ex-agent van de Antwerpse politie vrijgesproken voor diefstal en racisme. De man zou deel uitgemaakt hebben van de zogeheten "Bende van Mega Toby en Sproetje". In eerste aanleg kreeg hij 30 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 3000 euro. Maar nu werd hij in beroep vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had ook zelf in beroep die vrijspraak gevraagd.

In het voorjaar van 2016 werd de ex-agent samen met vijf andere collega's opgepakt na maandenlang onderzoek. De aanleiding was een klacht over een illegale huiszoeking. 

Tijdens het onderzoek kwamen ook heel wat andere zaken aan het licht. Zo zouden de agenten meermaals mensen zonder wettig verblijf hebben opgepakt om ze op afgelegen plaatsen met geweld van hun geld te beroven. Soms ging het om amper 2 euro, maar er was ook sprake van bedragen tot 2.700 euro. 

Vrijspraak

De rechtbank sprak vorig jaar al drie agenten vrij omdat er zaken niet bewezen werden. De drie anderen, onder wie de 40-jarige man, kregen celstraffen tot veertig maanden, deels met uitstel, en een boete. Eén van de drie veroordeelden ging in beroep en werd nu dus ook vrijgesproken.

Hij zal wel niet meer voor de politie werken, want hij werd al in een andere zaak ontslagen.

Meest gelezen