Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-president en parlementsvoorzitter Mohamed Nasheed van de Malediven is zwaargewond bij bomaanslag

Op de eilandenstaat Malediven ten zuiden van India is een aanslag gepleegd tegen voormalig staatshoofd en huidig parlementsvoorzitter Mohamed Nasheed, het eerste democratisch verkozen staatshoofd van het land. De man is in kritieke toestand en wordt verzorgd in een ziekenhuis. De aanslag is nog niet opgeëist.

De bom ging gisteravond af toen Nasheed in zijn auto wou stappen. Ze zat verborgen op een geparkeerde motorfiets vlakbij. De aanslag is nog niet opgeëist, maar Nasheed staat erg kritisch tegenover moslimfundamentalisten. De Malediven zijn een overwegend islamitisch land en de voorbije jaren zijn er een aantal geradicaliseerde inwoners naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij terreurgroep IS. Australië stuurt juridische experten om de aanslag te onderzoeken.

Mohamed Nasheed kent u misschien als de president die een tiental jaar geleden een kabinetsraad onder water in duikpak organiseerde. Dat was bedoeld om de klimaatopwarming en de gevolgen daarvan voor kleine eilandstaten zoals de Malediven aan te kaarten. Die eilandjes steken nauwelijks boven het water van de Indische Oceaan uit en worden dus bedreigd. 

BEKIJK: In 2009 hield president Nasheed een kabinetsraad onderwater. Dit is de reportage uit ons Journaal. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...
In 2009 ondertekende Nasheed als president een oproep om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
AP2009

De 53-jarige Nasheed werd in 2008 de eerste democratisch verkozen president van de Malediven. Hij werd vier jaar later door een staatsgreep afgezet en leefde jarenlang in ballingschap. 

In 2018 werd de democratie hersteld en sindsdien is Nasheed parlementsvoorzitter. Zijn medestander Ibrahim Solih is president. (Lees verder onder de foto).

De prachtige stranden en resorts zijn het uithangbord van de Malediven.

De Malediven bestaan uit een sliert kleine eilanden ten zuiden van India. De archipel werd in 1965 onafhankelijk van Groot-Brittannië en er wonen ongeveer 515.000 mensen. De meesten zijn soennitische moslims. 

De eilandengroep is vooral bekend van luxeresorts voor buitenlandse toeristen. Er is ook wat visserij, maar het land is economisch vooral afhankelijk van de inkomsten uit dat toerisme en door de coronacrisis is die sector natuurlijk stilgevallen. 

Meest gelezen