Luminus krijgt vergunning voor nieuwe gascentrale in Wondelgem

De vergunning voor de gascentrale van Luminus in Wondelgem is toegekend. Dat is de eerste nieuwe gascentrale sinds de aankondiging van de kernuitstap. De plannen stuiten op veel kritiek, zowel van lokale actiegroepen als burgers. "Deze beslissing getuigt van geen begrip voor de huidige klimaatcrisis", verkondigt Peter Paul Vossepoel van Gentse protestgroep Tegengas. 

Aan de Ringvaart in Wondelgem komt de nieuwe gascentrale van Luminus. Sinds de plannen voor de kernuitstap is het de eerste centrale die er effectief komt. De vergunning is goedgekeurd door de provinciale omgevingscommisie. "We hebben veel adviesinstanties geraadpleegd, zoals de stad Gent, North Sea Port, Infrabel en de Vlaamse Milieumaatschappij, en zij gaven allen een positief antwoord", zegt Leentje Grillaert van de provincie Oost-Vlaanderen (CD&V). Toch zijn er bezwaren, vooral tegen de uitstoot van CO2 en stikstofemissie. 

We begrijpen de bezorgdheden rond de CO2-uitstoot, maar de energiebevoorrading moet ook gewaarborgd worden

Leentje Grillaert, gedeputeerde bij Provincie Oost-Vlaanderen (CD&V)

Beroep indienen

De Genste actiegroep Tegengas is van plan in beroep te gaan tegen de vergunning en bereidt zich voor op verdere juridische stappen. "Deze nieuwe turbines zijn niet nodig, zoals de energiewaakhond CREG al heeft aangegeven", zegt Peter Paul Vossepoel van Tegengas. "De kernuitstap is zeker mogelijk zonder nieuwe centrales." 

Totaal onverantwoord om nieuwe gasturbines te bouwen

Peter Paul Vossepoel van Gents Tegengas

Protestfietstocht

Gents Tegengas is niet tegen het openhouden van de huidige gascentrales, maar is tegen de bouw en subsidiering van nieuwe. Daarom organiseren ze van 12 tot 17 mei een protestfietstocht. "We fietsen doorheen heel België, langs de 8 locaties waar momenteel plannen zijn voor nieuwe gascentrales", geeft Vossepoel mee. "Zaterdag 15 mei vertrekken we aan het Citadelpark in Gent en fietsen we naar de Ringvaart in Wondelgem."

kasto80

Meest gelezen